Twee woningen van Léon Stynen in Antwerpen voorlopig beschermd

Vlaams minister-president Bourgeois, bevoegd voor onroerend erfgoed, geeft een voorlopige bescherming aan de opmerkelijke woning Neuhuys van Léon Stynen (1899-1990) in Deurne en de woning Janssens in Berchem. Stynen, een van onze belangrijkste architecten van de 20e eeuw die al een tijd weer erg hip is, tekende de panden tussen 1928 en 36. Het zijn erg functionele gebouwen, zonder ornamenten. Rond de jaarwisseling volgt normaal gezien de definitieve bescherming.   

Een tijdlang stond Stynen erg onder de invloed van Berlage en Le Corbusier. De nu voorlopig beschermde woning Neuhuys zit in de overgangsperiode. Dat valt te merken aan de karakteristieke zakelijke gevel. Daarachter gaat evenwel een klassieke woning schuil. Alles is relatief goed bewaard. Bouwheer was Paul Neuhuys, sigarenfabrikant en dadaïstisch dichter. 

De gevel kenmerkt zich door een vrij boeiende geometrische compositie met beton en stalen bandramen. In het interieur zijn de trappen en vloeren erg verzorgd. De woning Neuhuys is een soort springplank voor de latere meer gedurfde en grotere projecten van Stynen, onder meer de woning Janssens in Berchem.   

Janssen en Janssens

De woning Janssens in de Tentoonstellingswijk is typisch voor het modernistische werk van Stynen. Ik zou zelfs meer zeggen: het zogenoemde baksteenmodernisme! Maar ook hier vinden we een erg verzorgd interieur met een slingertrap met een leuning van limbahout en allerlei ambachtelijk maatwerk. 

Bouwheer was huisarts Janssens. Van deze woning zijn ook nog heel wat originele elementen bewaard. Opvallend is vooral de "zwevende" opbouw boven kolommen en een glazen inkompartij, en de speelse invulling met blauwe hardsteen, waterspuwers en patrijspoorten. 

Meest gelezen