Videospeler inladen...

Opgerolde bende autodieven maakte voor meer dan 6,5 miljoen buit, al 24 mensen aangehouden

In het grote onderzoek naar een bende autodieven, zijn van de 52 opgepakte verdachten al 24 aangehouden. Dat heeft de onderzoeksrechter beslist. Gisteren vielen meer dan 1.200 agenten binnen op een 200-tal plaatsen, onder andere in Brussel en Charleroi. Het was de grootste actie in twintig jaar, die te maken heeft met oplichtingen in het romamilieu.

De criminele bende lichtte mensen op via online zoekertjes voor tweedehandswagens. Ze deden zich voor als geïnteresseerde kopers en betaalden zogezegd via de bankapplicatie. Daarna stuurden de bendeleden een betalingsbewijs door, maar dat bleek achteraf nep. In totaal maakte de bende in twee jaar tijd meer dan 620 slachtoffers en kon ze meer dan 6,5 miljoen euro buit maken.

Daarbij deinsde de bende niet terug voor het gebruik van bedreigingen of geweld. In oktober 2018 werd een onderzoek opgestart. Gisteren viel de politie dan massaal binnen tijdens verschillende huiszoekingen in caravans, woningen, opslagplaatsen en bankkluizen.

Er werden 91 voertuigen in beslag genomen, waaronder een aantal luxevoertuigen, maar ook 34 huizen, appartementen en villa's, 90 caravans, 23 luxehorloges, juwelen, een automatisch wapen, enkele handvuurwapens en 1 miljoen euro aan cash geld. In totaal werden gisteren 52 mensen opgepakt. Daarvan zijn er nu 24 aangehouden door de onderzoeksrechter. Zij blijven voorlopig dus in de cel op verdenking van oplichting en lidmaatschap van een criminele organisatie. Het gaat vooral om mensen met de Belgische en Franse nationaliteit. 

Deze namiddag heeft er zich ook een groep Roma verzameld voor het Brusselse justitiepaleis. Ze houden er een protestactie naar aanleiding van de politie actie. De politie is ter plaatse. 

Meest gelezen