160 zeemeerminnen komen dit weekend naar Beringen

Dit weekend zakken 160 zeemeerminnen en zeemeermannen af naar TODI in Beringen. Daar wordt de tweede International Merconvention gehouden, een grote bijeenkomst voor zeemeerminnen.

Het snorkel- en duikcentrum is met de tropische vissen dan ook de ideale omgeving voor de zeemeermensen. The Mermates, een groepje jonge vrouwen uit Frankrijk en België, organiseert het evenement. Er zijn workshops, lezingen en feestjes voorzien voor meerminnen uit binnen- en buitenland.

Trainen

Je moet er wel wat voor kunnen. "We laten het er heel simpel uitzien, maar je moet er hard voor trainen", zeggen de vrouwen. "Ogen open onder water, lachen onder water, soepel en sierlijk bewegen. Het is geen job voor slappelingen." Lang onder water blijven is ook essentieel. "Aan de oppervlakte kan ik 3,5 minuut onder water blijven, al zwemmend een minuutje", zegt een zeemeermin. "Dan denk je soms dat kieuwen wel handiger zouden zijn", lacht ze.

Professionele zeemeermin

Hoe word je nu professionele zeemeermin? "Als klein meisje keek ik elke dag naar de film De Kleine Zeemeermin. Die voorliefde is nooit weggegaan. Toen ik 16 was heb ik beslist dat het mijn beroep ging worden. Klinkt zot voor anderen, maar mijn ouders hebben mij gesteund." De reacties op hun beroep zijn heel gevarieerd. "Of mensen vinden het supercool of ze willen mij in het gesticht steken." Het is trouwens niet enkel voor meisjes van 16 weggelegd, deze meerminnen zijn in de 20 en de 30, en ze willen dat het voor alle leeftijden mogelijk is. "Ik hoop zelf een bomma-meermin te worden, met lange grijze haren", klinkt het. "De kleinkinderen mogen mee zwemmen!"

Meest gelezen