46 miljoen Australische 50 dollarbiljetten gedrukt met spelfout

Gênant foutje bij de Australische centrale bank: het vernieuwde Australische bankbiljet van 50 dollar circuleert al enkele maanden met een spelfout. Intussen zijn al 46 miljoen van zulke bankbriefjes gedrukt.

In oktober vorig jaar lanceerde de Reserve Bank of Australia, de Australische centrale bank, een nieuw, technisch verbeterd 50 dollarbiljet. Daarop figureert aan een kant Edith Cowan, het eerste vrouwelijke parlementslid van het land. Wie er met een vergrootglas naar kijkt, ziet dat het gras in de achtergrond bestaat uit minuscule lettertjes, die meermaals eenzelfde zin uit haar eerste toespraak voor het West-Australische parlement vormen.

Klein probleem, zo blijkt nu: bij het woord "responsibility" is een "i" vergeten, waardoor er nu telkens "responsibilty" op het bankbriefje staat. Omdat de fout ruim een half jaar na de lancering van het biljet is ontdekt, zijn er intussen al 46 miljoen bankbriefjes met een spelfout in omloop.

Een woordvoerder van de Reserve Bank heeft intussen laten weten dat de bank zich bewust is van de fout en dat die zal worden gecorrigeerd bij de volgende druk. De briefjes met de spelfout blijven uiteraard hun waarde behouden.

Meest gelezen