Videospeler inladen...

Afghaanse Ahmad (5) blinkt van trots met nieuwe beenprothese: bitterzoete beelden gaan het internet rond

Met een glimlach van oor tot oor danst de vijfjarige Ahmad Sayed Rahman de kamer rond: in het orthopedische ziekenhuis in Kaboel heeft hij net een nieuwe, passende beenprothese gekregen. De vertederende, maar ook confronterende video die het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) op Twitter en Facebook zette is al meer dan een miljoen keer bekeken.

Ahmad Sayed Rahman raakte zwaargewond tijdens gevechten tussen de taliban en Afghaanse troepen in de provincie Logar toen hij nog maar een baby van acht maanden was, zo bericht The Washington Post. Zijn oudere zus Salima droeg hem toen ze beiden werden geraakt door kogels. Salima herstelde van de wonde, maar Ahmad verloor zijn been.

De voorbije vier jaar kreeg hij naarmate hij groter werd telkens een nieuwe, passende prothese in het Afghanistan Ortho Center van het ICRC in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Ook nu weer, duidelijk tot zijn grote en hoogst vertederende vreugde.

De video belandde vorig weekend eerst op Facebook via kinesist Mulkara Rahimi, die in het ziekenhuis werkt. Nadien deelden andere ICRC-medewerkers de beelden ook op Twitter. Intussen kan je spreken van een virale hit: alleen op Twitter is het dansje van Ahmad al meer dan een miljoen keer afgespeeld.

Veel drama's

Het gaat goed met Ahmad, maar de beelden getuigen impliciet ook van de vele drama's die zich in de opeenvolgende conflicten van de voorbije decennia in Afghanistan hebben afgespeeld. De jongen is maar een van de meer dan 100.000 Afghanen die protheses hebben gekregen sinds het ziekenhuis opende in 1988. Ongeveer een tiende van hen waren kinderen.

Meest gelezen