2019 Getty Images

Archie Harrison Mountbatten-Windsor: what's in a name?

De Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle maakten gisteravond een einde aan de dagenlange speculatie over de naam van hun kersverse zoontje. Archie Harrison Mountbatten-Windsor, dat is het geworden. Alle gegok ten spijt, het is een keuze waarmee Harry en Meghan -niet voor het eerst- weten te verrassen. "Maar" twee voornamen die dan ook nog geen link hebben met de koninklijke familie, geen titel, en een dubbele achternaam. What's in a name?  

Archie Harrison Mountbatten-Windsor: zo zal het zoontje van prins Harry en Meghan Markle door het leven gaan. Het koppel heeft ervoor gekozen hun kind geen adellijke titel te geven. Als eerstgeboren zoon van een hertog (Harry is Duke of Sussex) had hij een graaf (Earl of Dumbarton) kunnen zijn, of Lord Archie Mountbatten-Windsor, maar hij zal "gewoon" Master Archie Mountbatten-Windsor zijn. Toch zeker tot aan zijn 12e verjaardag, waarna het jongere "Master" vervangen wordt door het volwassener "Mister". "Een sterke indicatie dat Harry en Meghan hem niet als een formele royal willen grootbrengen", zegt BBC-royaltywatcher Jonny Dymond.

Meer nog dan de niet-titel valt de verrassende keuze voor Archie Harrison op. Die namen stonden niet bij het lijstje favorieten van de bookmakers, denk aan Alexander, Arthur, Albert of Spencer. "Ik denk niet dat iemand van ons een van deze namen had zien aankomen", zegt Joe Little, hoofdredacteur bij het Britse royaltymagazine Majesty, aan BBC. Voor zover hij kan zeggen, heeft Archie geen link met de Britse koninklijke geschiedenis. En Harrison is helemaal nieuw.

(lees verder onder de foto)

Archie: oprecht, dapper en moedig

Archie is een verkorte versie van Archibald, een naam die "oprecht", "dapper" of "moedig" betekent en al dateert van de middeleeuwen. Hij was toen vooral populair in aristocratisch Schotland, zegt Cleveland Evans, voormalig voorzitter van de American Name Society en professor psychologie aan Bellevue University, aan Time.

Het verkorte Archie is vandaag de dag een veel gekozen voornaam in het Verenigd Koninkrijk. Sinds 2003 prijkt de naam onafgebroken in de lijst van populaire jongensnamen. In 2017 was Archie de 18e meest gekozen naam in Engeland en Wales, 2.803 jongetjes werden toen Archie gedoopt. Gelijkaardig klinkende namen als Alfie, Charlie, Freddie en Teddy scoren ook hoog op die lijst.

In de Verenigde Staten is Archie dan weer helemaal niet zo bekend. Sinds het jaar 2000 komt Archie niet meer voor in de top 1.000 van populaire jongensnamen, volgens de Amerikaanse Social Security Administration.

Harrison: achternaam als voornaam

Archies tweede voornaam, Harrison, zie je doorgaans meestal opduiken als achternaam. Dat is ook de oorspronkelijke betekenis van Harrison: "son of Harry", zoon van Harry, wat in deze een wel heel toepasselijke keuze is.

Harrison prijkte in 2017 op de 34e plaats van jongensnamen in Engeland en Wales. In de Verenigde Staten is Harrison de 148e naam in de lijst van meest populaire jongensnamen van 2010 tot 2017. "Het is echt uniek voor de koninklijke familie dat ze iets wat eigenlijk een achternaam is, gebruiken als voornaam", zegt Cleveland Evans.

Harrison als voornaam, de meeste mensen denken dan allicht automatisch aan de Amerikaanse acteur Harrison Ford. Van daaruit is de link met Meghans leven vóór Harry -als Amerikaanse actrice- meteen gelegd. Nog een weetje: Harry en William zijn verslingerd aan "Star Wars". In "Star Wars: The Last Jedi" zouden ze zelfs een cameo als Stormtrooper maken, maar die scène werd helaas geschrapt. En wie speelt een van de hoofdrollen in de "Star Wars"-saga? Juist ja, Harrison Ford (Han Solo).

Mountbatten-Windsor: hulde aan prins Philip

De achternaam Mountbatten-Windsor ontstond in 1960 door achternamen van koningin Elizabeth en prins Philip te combineren. De dubbele achternaam was een toegeving aan Philip, die er naar verluidt over geklaagd zou hebben dat zijn kinderen zijn achternaam niet mochten dragen.

De naam wordt gegeven aan afstammelingen van Elizabeth en Philip die zelf geen titel hebben. Momenteel dragen enkel James en Louise, de kinderen van Elizabeth en Philips derde zoon prins Edward, de officiële achternaam Mountbatten-Windsor. De drie kinderen van prins William en zijn echtgenote Kate, de Duke and Duchess of Cambridge, hebben allemaal de naam Cambridge op hun geboortecertificaat. Voor Archie wordt dat dus Mountbatten-Windsor.

Philip is oorspronkelijk van Griekse en Deense koninklijke komaf. Hij nam de naam Mountbatten aan in 1947, toen hij trouwde met Elizabeth. De naam komt van zijn grootouders langs moederskant. Volgens de Britse royalty-auteur Penny Junor zal prins Philip ongetwijfeld in de wolken zijn dat kleinzoon Harry zijn achternaam gebruikt. "Prins Philip mocht zijn eigen kinderen niet naar zichzelf vernoemen. Het is een heel mooi eerbetoon aan Harry's grootvader."

"Maar" twee voornamen

Harry en Meghans keuze om te stoppen bij twee voornamen springt ook in het oog. Harry en zijn broer William hebben vier voornamen (respectievelijk Henry Charles Albert David en William Arthur Philip Louis). De kinderen van William hebben er drie: George Alexander Louis, Charlotte Elizabeth Diana en Louis Arthur Charles.

Het gebruik om een koninklijke baby drie of meer voornamen te geven, maakt deel uit van een lange traditie om voorouders of andere leden van de koninklijke familie te eren. Sommige royaltywatchers hadden gespeculeerd dat Harry's zoon een van de namen van zijn grootvaders of overgrootvaders zou krijgen -Charles, Philip of Thomas- maar dat is niet gebeurd.

"Een unieke keuze door een uniek koppel"

De keuze voor Archie Harrison Mountbatten-Windsor verlaat het traditionele pad en symboliseert hoe de koninklijke familie zich moderniseert, zegt Cleveland Evans. "De keuze toont duidelijk de persoonlijkheid van Harry en Meghan. Maar hij toont tot op zekere hoogte ook de veranderingen in de koninklijke familie als geheel, zeker sinds de dood van prinses Diana. Harry en Meghan willen meer als "gewone mensen" gezien worden."

Het is een unieke keuze, door een uniek koppel, dat de dingen op een unieke manier doet.

Royaltywatcher Richard Fitzwilliams

"Dat verklaart waarom ze zouden kiezen voor Archie, een naam die vandaag een gewone, veel voorkomende Britse jongensnaam is. Het maakt dat Harry en Meghan delen in de doorsnee Britse cultuur, dat ze een populaire naam kiezen. Een naam die hun zoon makkelijk door het leven zal doen bewegen in de maatschappij van de toekomst."

De Britse royaltywatcher Richard Fitzwilliams roemt de individualiteit die Harry en Meghan getoond hebben in hun keuze voor niet-traditionele namen. "Geweldig, dit zal de monarchie verjongen", zegt hij aan de BBC. "Het is een unieke keuze, door een uniek koppel, dat de dingen op een unieke manier doet."

Had niemand Archie voorspeld? Toch wel

Archie stond misschien niet hoog genoteerd bij de Britse bookmakers, in Nederland was er wel iemand die die naam voorspeld had. Tot haar eigen verbazing hoorde Aaf Brandt Corstius, columniste bij De Volkskrant, gisteren dat Harry en Meghans baby de naam Archie kreeg. In haar column de dag voordien had zij die voornaam genoemd. "De nieuwe baby zal Archibald gaan heten, mark my words."

Echt serieus was ze met die voorspelling niet, vertelt ze aan De Volkskrant. "Nou, hoe ik er op was gekomen: ik dacht, ze willen een naam die niemand raadt. Toen heb ik gewoon gegoogled. Wat was mijn Google-opdracht ook alweer? Volgens mij gewoon ‘zeldzame namen’. En Archibald was de eerste zeldzame naam die ik zag, met een A, dus die heb ik toen gewoon opgeschreven. En dat werkt dus, ja."

Meest gelezen