Danny Baker
PA Archive/PA Images

BBC ontslaat radiopresentator na "aaptweet" over Archie, de zoon van Harry en Meghan

De Britse openbare omroep BBC heeft radiopresentator Danny Baker ontslagen na een racistische tweet over Archie, de pasgeboren zoon van prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle. In de tweet stond een zwart-witfoto van een elegant gekleed koppel, waarvan de vrouw een aapje in kostuum en met een hoed op aan haar hand heeft. De begeleidende tekst luidde: "Royal baby leaves hospital", of "Koninklijke baby verlaat het ziekenhuis".

Veel twitteraars waren niet met de tweet van Danny Baker gediend. Zij zagen in het aapje een verwijzing naar de Afro-Amerikaanse roots van Meghan Markle. De 61-jarige Baker verwijderde daarop de tweet, bood zijn verontschuldigingen aan, maar is intussen ontslagen.

Volgens een BBC-woordvoerder maakte de radiopresentator een "zware inschattingsfout die indruist tegen de waarden die wij willen belichamen als radiostation." Critici beschuldigen hem van racisme. Hij zou lachen met de achtergrond van Meghan Markle, haar moeder is namelijk Afro-Amerikaans.

Niet de eerste keer ontslagen

Baker was niet opgezet met de manier waarop hij de laan werd uitgestuurd. Hij voelt zich "letterlijk onder een bus gegooid." Volgens Baker was het slechts een "domme ondoordachte mop". Hij zou naar eigen zeggen nooit een verband gelegd hebben tussen de afkomst van Meghan en de aap. Journalisten stelden hem de vraag of hij vindt dat apen en zwarte mensen op elkaar lijken.  Baker was enorm geschrokken door die bewering en ontkende stellig. 

Het is al de derde keer dat de radiopresentator ontslagen wordt. Een keer werd hij de laan uitgestuurd omdat hij na een voetbalmatch opriep om de scheidrechter lastig te vallen. Een tweede keer omdat hij zijn bazen had beledigd.   

Harry hekelt "seksisme en racisme"

Harry en Meghan trouwden in mei 2018. Toen de prins hun relatie in november 2016 officieel bekendmaakte, hekelde hij in een ongewoon scherp communiqué van Kensington Palace het "seksisme" en "racisme" op sociale netwerken ten opzichte van Meghan.

Harry en Meghan toonden hun eerste kindje gisteren aan de pers. Later op de dag maakten ze ook bekend dat de baby Archie Harrison Mountbatten-Windsor zal heten.

Meest gelezen