Videospeler inladen...

Waar u van wakker ligt - Wacht niet op de politici, met deze 7 klimaatvriendelijke huishoudtips kunt u zelf al veel doen

Onze gezondheid en de sociale zekerheid, onze portemonnee, de toestand van het klimaat en ongecontroleerde migratie: dat zijn de onderwerpen waar u het meest van wakker ligt. Dat blijkt uit een bevraging van VRT NWS in samenwerking met de VRT-studiedienst. Vandaag hebben we het over het klimaat. Meer dan twee derde van de bevraagde Vlamingen is bezorgd over het klimaat. Maar ons gedrag als consument daarom bijsturen: dat is een ander paar mouwen. Wij spraken hierover met Resi Pansaerts, die zelf al een tijdje enkele klimaatvriendelijke huis-, tuin- en keukenregels toepast.

Resi Pansaerts woont in Hoboken, werkt voor de provincie Antwerpen en omschrijft zichzelf als "milieubewust, maar niet fanatiek". Ze heeft zonnepanelen laten installeren, en ze eet al een tijdje niet meer elke dag vlees, maar ze heeft wel nog een auto. "Die gebruik ik zo weinig mogelijk. Ik pas qua vervoer het STOP-principe toe: eerst Stappen, dan Trappen. Als een verplaatsing te ver is om te voet te doen of met de fiets, dan bekijk ik de opties met het Openbaar vervoer", legt ze uit.

"Als ik dan nog niet op mijn bestemming raak, dan kies ik voor Personenvervoer, mijn auto dus. Om zware boodschappen te doen ook. Maar dan let ik nog op mijn verbruik terwijl ik rijd. Mijn auto wegdoen, is momenteel een te grote stap."

Klimaatvriendelijke maatregelen zijn niet altijd duur. Wat goed is voor het milieu, is vaak ook goed voor je portemonnee én je gezondheid.

Resi is niet enkel bezorgd over ons klimaat, maar ze past er ook haar levensstijl voor aan. Uit de bevraging van VRT NWS en de VRT Studiedienst blijkt dat veel Vlamingen dat nog niet evident vinden. Twee derde van de Vlamingen is bezorgd over het klimaat, maar voelt zich daarom nog niet betrokken. Minder dan de helft van de bevraagde Vlamingen in het onderzoek bekijkt voor een verplaatsing de opties met het openbaar vervoer. En maar vier op de tien zien het zitten om meer te betalen voor minder milieuvervuilende producten. Een goed klimaatbeleid komt ook niet voor in de top 10 van prioriteiten voor de politiek de komende jaren.

Dat we zelf niets kunnen doen voor het klimaat, dat we volledig afhangen van de industrie en de politiek: dat klopt niet. Alle beetjes helpen.

Resi begrijpt dat de drempel om je leefgewoontes bij te sturen voor veel mensen nog hoog is. "Ik heb biologie gestudeerd, dus dan krijg je die milieubewuste blik automatisch mee. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen zijn steentje kan bijdragen, zonder drastische veranderingen en zonder dat dat veel geld moet kosten", zegt ze.

"Naar elkaar wijzen, of naar de politiek of de industrie, is niet eerlijk, want iedereen draagt een verantwoordelijkheid. Al zet de politiek wel de krijtlijnen uit, door bijvoorbeeld subsidies toe te kennen voor milieuvriendelijke maatregelen. Maar burgers hebben de macht van het getal: als wij bepaalde zaken minder consumeren of gebruiken, dan zal de industrie ze op termijn ook minder produceren."

Bekijk hoe Resi uitlegt dat burgers "de macht van het getal" hebben en zo ook invloed op het klimaat:

Videospeler inladen...

Deze klimaatvriendelijke huishoudtips past Resi zelf toe

Resi geeft toe dat grotere klimaatvriendelijke maatregelen, zoals je huis isoleren, of een ondergrondse regentank installeren, inderdaad veel kosten. "Ook wij hebben dat budget niet altijd. Maar ook met creatieve, kleinere aanpassingen die minder duur zijn, kan je een steentje bijdragen. Weinig mensen denken aan de kleine beetjes. Of je nu iets doet op vlak van vervoer, je eetpatroon of energie bespaart: iedereen kan voor zichzelf bepalen wat er haalbaar is, zonder het roer helemaal om te gooien."

  • Gebruik waar mogelijk verdeelstekkers met een aan/uit-knop. "Zo vermijd je sluimergebruik voor allerlei standbyfuncties in toestellen. Een makkelijke manier om minder elektriciteit te verbruiken."
  • Leg een tochtrol tegen de spleet onder de deur als er op die manier veel koude binnenkomt. "Veel goedkoper dan isolatiewerken, en effectief."
  • Kies voor milieuvriendelijke poetsproducten, en koop ze waar mogelijk in navulverpakkingen. "Minder plastic, dus minder afval. Nog beter is een ouderwets stuk zeep: dat werkt prima en is amper verpakt."
  • Gebruik een wasrek om je wasgoed te drogen, in plaats van standaard de droogkast te laten draaien. "Zeker van de lente tot de herfst droogt je was zo even goed."
  • Overweeg een regenton in de tuin. "Wij hadden geen budget voor een grote tank, dus we hebben een wijnvat gekocht, dat standaard een kraantje heeft. Met de capaciteit van 250 liter kunnen we de hele zomer onze planten gieten."
  • Ontdek de Kringloopwinkel. "Je vindt er leuke huishoudspullen, die niet nieuw geproduceerd zijn, maar een tweede leven krijgen." 
  • Eet niet elke dag vlees. "Charcuterie eten we nooit meer, maar een barbecue met vrienden: daar mag een stukje vlees zeker bij."

Bekijk hoe Resi uitlegt hoe je minder vlees kan eten, zonder dat drastisch van het menu te schrappen:

Videospeler inladen...

Alle resultaten uit het onderzoek "Waar liggen Vlamingen wakker van?" vindt u hier.

Meest gelezen