Videospeler inladen...

Kan je "overlopers" vertrouwen? Assita Kanko: "Ik was altijd al N-VA'er, ik wist het gewoon nog niet"

Grete Remen en Assita Kanko wisselden in de aanloop naar de verkiezingen allebei hun oude partij in voor een andere. De eerste ging van N-VA naar Open VLD, de tweede van MR naar N-VA. Maar geen van hen voelt zich een overloper. Dat zeggen ze tijdens een Blind Date in "De zevende dag". "Nu komt iedereen mij vragen waarom ik als ondernemer niet eerder bij de Open VLD was", zegt Remen. 

In "De zevende dag" gaan elke week twee politici met elkaar op date en dat zorgt voor interessante ontmoetingen. Deze week schuiven "overlopers" Grete Remen en Assita Kanko bij elkaar aan tafel. Ze kruisten elkaar rakelings in hun partijwissel.

Over die politieke stoelendans blijven ze tijdens hun date kort en bondig. Het gesprekskaartje overlopers in de politiek zijn niet te vertrouwen wordt zelfs op gelach onthaald: geen van beiden voelt zich een overloper en geen van beiden voelt zich dus persoonlijk aangesproken. Ze voelen zich thuis bij hun eigen partij, voor elk van hen "de partij van de ondernemers". Hoewel ze het oneens zijn over welke partij dan die echte ondernemerspartij is, zijn ze het er wel over eens dat de politiek meer ondernemers nodig heeft.   

Politici zouden eerst moeten ondernemen voor ze in de politiek gaan, dan zouden ze tenminste weten hoe het echt is

Assita Kanko (N-VA)

Meer ondernemerschap in de politiek zou volgens hen leiden tot betere resultaten in de politiek: "Er wordt zoveel gepraat, ik ben een ondernemer en ik wil gewoon resultaat zien. Ik vind dat de politiek best wat meer mag worden afgerekend op resultaat", vindt Remen. Kanko begrijpt wat Remen bedoelt: "Er zijn politici die vrije handel tegenwerken. Ik vind dat zij eerst zouden moeten ondernemen voor ze in de politiek gaan, dan zouden ze tenminste weten hoe het echt is."

Als Grete Remen, naast politica ook CEO, luidop mag dromen, dan wil ze graag nog minister worden. Minister van Ondernemen, want "dat missen we nog in dit land terwijl ondernemers de hoeksteen van onze samenleving zijn." 

"Vrouwen moeten zelf kansen grijpen"

Kanko en Remen hebben het in hun date niet alleen over meer ondernemers in de politiek. De politiek kan ook meer vrouwen gebruiken, vinden ze. Maar of er dan ook vrouwenquota moeten zijn? "We mogen onszelf niet in een slachtofferrol duwen, vrouwen krijgen hier kansen, we moeten ze ook grijpen terwijl dat in andere landen gewoon niet kan", vindt Remen.

Kanko, die zelf opgroeide in Burkina Faso,  gaat daarmee akkoord en haalt zichzelf aan als voorbeeld, "Ik heb beide werelden gezien. Het was totaal niet de bedoeling dat ik hier zou komen zitten met losse haren en een jurk zonder de toestemming van mijn man of mijn broer, maar ik heb mij losgerukt van die traditionele, religieuze onderdrukking." 

(lees verder onder het fragment over kansen voor vrouwen)

Videospeler inladen...

Op date met Theo Francken of liever Alexander De Croo?

We peilden met een stelling ook kort naar hun droomdate: Theo Francken (N-VA) of Alexander De Croo (Open VLD). Blijven ze voor een hapje en een drankje het liefst binnen de eigen politieke familie of wagen ze het misschien eens aan de overkant? Beide vrouwen zouden eigenlijk wel eens op stap willen met de N-VA-lijsttrekker voor Vlaams-Brabant, Francken. Al blijkt de achterliggende reden waarom wel wat anders. 

Voor Kanko is het geen moeilijke vraag: "als het is om samen een pintje te drinken na een campagnedag dan zou ik voor Theo Francken kiezen. Hij is keigrappig en wat ik goed vind aan hem is dat hij kritiek altijd aanvaardt, dat siert hem." Remen kiest eerst voor partijgenoot De Croo, "maar met Theo, ik zou dat geen droomdate willen noemen, zou ik wel nog eens willen afspreken om het één en ander uit te praten." 

Bekijk hier de volledige blind date:

Videospeler inladen...

Met dank aan de Koninklijke Musea voor Kunst & Geschiedenis voor hun medewerking. 

Meest gelezen