Hendrik Bogaert wil voorzitter van CD&V worden "als de post vrijkomt"

Kamerlid Hendrik Bogaert overweegt zich kandidaat te stellen als partijvoorzitter van CD&V "als er een vacature komt". Dat meldt de Krant van West-Vlaanderen en heeft Bogaert bevestigd aan persagentschap Belga. 

Als huidig partijvoorzitter Wouter Beke na de verkiezingen een uitvoerend mandaat zou opnemen als minister, dan zou Hendrik Bogaert "sterk overwegen" zich kandidaat te stellen om Beke op te volgen, zegt hij.

Er is natuurlijk nog geen vacature, maar met alle nuances die er zijn ben ik wel sterk geïnteresseerd

Kamerlid Hendrik Bogaert (CD&V)

Een opvallende uitspraak, want Beke heeft nog niet aangekondigd dat hij het voorzitterschap wil doorgeven, al wordt dat in de wandelgangen wel gefluisterd. "Er is natuurlijk nog geen vacature, maar met alle nuances die er zijn, ben ik wel sterk geïnteresseerd", zegt Bogaert. "Ik denk dat ik er klaar voor ben en als dat zich zou voordoen, zou ik dat met veel enthousiasme en energie doen." 

Over 2,5 jaar wordt Bogaert normaal gezien opnieuw burgemeester van Jabbeke. De CD&V'er is van plan om dat mandaat hoe dan ook op te nemen. "Jabbeke telt 14.000 inwoners, dus dat is te combineren. Ik ben er ook al eens burgemeester geweest", zegt hij. 

Bogaert liet zich in het verleden opmerken door zijn opvallende uitspraken. In zijn essay "In vrijheid samenleven" pleitte hij voor een hoofddoekenverbod op straat, tegen het standpunt van de partij in. Hij stelde ook voor dat Vlamingen in Brussel één dag in de week - maandag - enkel Nederlands zouden spreken.

Vaak wordt Bogaert samen met Pieter De Crem in de rechtervleugel van de partij gesitueerd. Bij de verkiezingen op 26 mei is hij lijsttrekker in West-Vlaanderen voor het federaal parlement. 

Meest gelezen