CD&V zet Limburgse kandidaat met sympathie voor Grijze Wolven uit de partij

CD&V zet Yasin Gül, kandidaat op de Limburgse CD&V-lijst voor het Vlaams Parlement, uit de partij. Dat meldt VTM Nieuws en bevestigt de partij aan Belga. Er is een filmpje opgedoken waaruit blijkt dat de man sympathie heeft voor de ultranationalistische Turkse beweging Grijze Wolven.

Yasin Gül stond op de vijfde plaats van de Limburgse CD&V-lijst voor het Vlaams parlement. Hij was tot voor kort schepen in Heusden-Zolder, toen nog lid van Groen. Volgens VTM dateren de beelden van december 2017. Gül werd vooral binnengehaald als stemmenkanon bij de Turkse gemeenschap.

De partij laat weten dat de beelden als een complete verrassing komen. "CD&V staat voor een samenleving in Vlaanderen waarin iedereen kansen krijgt, op voorwaarde dat men onze normen en waarderen respecteert", laat partijvoorzitter Wouter Beke bij monde van zijn woordvoerder Steffen Van Roosbroeck weten. "De beelden die vandaag naar buiten zijn gekomen, zijn daar geen vertaling van". De betrokken kandidaat blijft wel op de lijst staan, omdat schrapping niet meer mogelijk is.

"Vandaag zijn we met deze beelden geconfronteerd", vervolgt Beke. "Hoewel de beelden dateren van voor zijn overstap naar CD&V en hij beklemtoont dat hij sindsdien geen enkel contact meer had met deze organisatie noch sympathie hiervoor te hebben, zien wij geen verdere samenwerking mogelijk."

Gül is niet de eerste kandidaat met sympathie voor de Grijze Wolven die door de CD&V aan de deur wordt gezet. In oktober vorig jaar werd ook kandidate Safiye Calinalti uit de partij gezet omdat ze bijeenkomsten had bijgewoond van de Turkse ultranationalistische beweging. Daarbij had ze de zogenoemde "Grijze Wolven-groet" gebracht. 

Meest gelezen