Filip Dewinter (Vlaams Belang) geeft begin 2020 fakkel door in Antwerpse gemeenteraad 

Het Antwerpse kopstuk van Vlaams Belang Filip Dewinter stopt begin 2020 als fractieleider van zijn partij in de Antwerpse gemeenteraad. Dat zegt Dewinter in een interview met Doorbraak.be. Sam Van Rooy zal de taak overnemen, en wordt normaal gezien ook lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2024. "Een vernieuwingsoperatie", zegt Dewinter zelf. 

"Sam Van Rooy is intussen verkozen in de gemeenteraad, en komt hopelijk na de verkiezingen op 26 mei ook in het Vlaams Parlement", zegt Dewinter. "Dan lijkt het me logisch dat we hem de komende vijf jaar de kans geven om zich volop te profileren binnen de gemeentelijke politiek."

De bedoeling is duidelijk. "We willen vernieuwen en verjongen", zegt Dewinter. Het ligt dan ook "in de lijn van de verwachtingen" dat Van Rooy in 2024 lijsttrekker wordt voor de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen en "een boegbeeld" wordt. 

Dewinter, die sinds 1995 in de Antwerpse gemeenteraad zetelt, benadrukt dat zijn politieke carrière hiermee niet ten einde is. "Ik ben nog niet onmiddellijk weg. Ze moeten nog een beetje geduld hebben", klinkt het. Bij de verkiezingen op 26 mei is Dewinter de Antwerpse lijsttrekker voor het Vlaams Parlement. 

Sam Van Rooy
Nicolas Maeterlinck

Meest gelezen