Drieling kalfjes geboren in Zevekote

Bij landbouwers Johan Logghe en Mieke Desmet in Zevekote bij Gistel is onverwacht een drieling kalfjes geboren. Dat is uitzonderlijk want de kans op een drieling bij koeien is 1 op 100.000. “En dat ze alle drie gezond zijn, is een even groot mirakel”, zegt Johan.

“We wisten totaal niet dat er een drieling zat aan te komen. Het eerste kalfje kwam op natuurlijke wijze tot leven. Tot onze verbazing merkten we dat er nóg twee kalfjes waren”, vertelt Johan. Er kwam zelfs geen keizersnede aan te pas. “De twee zaten wel verstrengeld. Samen met de dierenarts hebben we een handje moeten toesteken maar de bevalling is tot een goed einde gebracht”.

Prematuur 

Het gaat om twee vaarzen en een stier. “De kalfjes zijn een beetje prematuur. Ze wegen tussen de 15 en 20 kilogram terwijl dat bij een normaal kalfje tussen de 35 en 40 kilogram schommelt. Maar ze zijn wel kerngezond en levensvatbaar. Dat op zich al is een mirakel”, zegt melkveehouder Johan. Volgens hem geeft een energierijke en gevarieerde voeding een grotere kans op een meerling en het overleven ervan.

Nummerkaartje

Op het melkveebedrijf is het niet de gewoonte om de dieren een naam te geven. Dus krijgen de kleintjes binnenkort een nummerkaartje in het oor.

Papfles

Zoals het in de melkveesector gaat, worden de kalfjes meteen van hun moeder gescheiden. “De kalfjes worden grootgebracht met de papfles. Anders is het lang niet zeker of de drie kalfjes even veel melk krijgen en genoeg op kracht komen”, zegt Johan Logghe nog. 

Meest gelezen