Eerste legale cannabiswinkel in Leuven

In de Diestsestraat in Leuven is de eerste cannabiswinkel van de stad geopend. Bij UniQanna vind je legale cannabis­producten zonder THC, het hoofdelement in cannabis waar je high van wordt. De producten zijn op basis van gedroogde hennepbloemen.

Voor nog geen 10 euro kan je in de Diestsestraat in Leuven een legale gram cannabis kopen. Of toch een gram gedroogde hennepbloem. De nieuwe winkel UniQanna biedt hennep-producten aan op basis van CBD. Die stof is werkzaam in cannabis. Volledig legaal volgens de uitbater: "Volgens de Europese normen is alle hennep die minder dan 0,2 procent THC bevat legaal." 

Rustgevend 

Gebruikers van de legale cannabis zijn alvast positief: "Voor mij is er een verschil met gewone cannabis. Als je die rookt, is het vaak zo dat sommige mensen psychoses ervaren. Bij CBD word ik heel kalm en heb ik minder stress." 

Huisvrouwtjes en omaatjes

De uitbater ontvangt verschillende klanten in de winkel: "Er is veel interesse. De gemiddelde leeftijd is 40+ en dit verwachten de mensen niet. We hebben zelfs minder dan 3 procent studenten als klant. Verder zijn het huisvrouwen en oma's die binnenkomen. Wat ze ermee doen weet ik natuurlijk niet, maar wij verkopen het met de reden om een aangename geur te verspreiden in huis en voor een kalmerend effect. Net zoals lavendelbloemen." 

Kwaliteitscontroles 

Of stad Leuven tevreden is met de komst van de winkel is een ander verhaal. Schepen Els van Hoof heeft liever dat het via een andere weg verloopt: "Ik ben voor medicinaal gebruik van cannabis, maar dit loopt best via de apotheek of een arts. Het is misschien wel legaal, maar er zijn grenzen aan verbonden. Zo mag er geen medicatie worden verkocht, geen voedingsmiddelen en zeker geen verkoop aan minderjarigen. Vandaar dat we vanuit de stad, de geneesmiddeleninspectie en de voedselinspectie controles gaan uitvoeren. Door die controles, die er regelmatig moeten komen, willen we de opstap naar het gebruik van echte cannabis uiteraard voorkomen."  

Hennepbloem

Hennepbloem, foto: Flickr 

Meest gelezen