Eerste schip zonder bemanning is Noordzee overgestoken van Engeland naar Oostende

Voor het eerst is een schip zonder bemanning de Noordzee overgestoken van Engeland naar Oostende. Het twaalf meter lange schip werd bestuurd vanuit een commandopost in Groot-Brittannië. 

Het Britse bedrijf Sea-Kit heeft voor het eerst een onbemand schip het Kanaal over laten varen. Het schip is dinsdagavond aangemeerd in Oostende en is intussen opnieuw vertrokken richting Verenigd Koninkrijk.

Het was de eerste keer dat de techniek getest werd op open zee, maar alles is vlekkeloos verlopen. Bij zijn overtocht moest het schip langs windmolen­parken varen en enkele drukke scheepvaartroutes oversteken. De promotoren van de technologie hopen de scheepvaart veiliger te maken. 85 procent van de ongelukken op zee zijn het gevolg van menselijke fouten.

De overtocht gebeurde met ondersteuning van de Britse scheepvaart­autoriteiten, de Belgische federale overheidsdienst Mobiliteit, het Vlaams Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en de Kust en de haven van Oostende. Ook de Belgische ondernemer Antoon Van Coillie van Blue Line Logistics is nauw betrokken bij de overtocht.

Blue Line Logistics wil de technologie introduceren op zijn schepen. "Binnen twee jaar willen we zelf onbemande schepen gebruiken voor de binnenvaart. De kustvaart zal nog wat extra tijd vergen. De technologie is er, maar de regelgeving staat nog niet op punt", zegt Van Coillie.

Meest gelezen