Videospeler inladen...

Europese leiders op top in Sibiu, Charles Michel: "We zullen de Unie een nieuw elan geven"

In de Roemeense stad Sibiu hebben de Europese staatshoofden en regeringsleiders een verklaring ondertekend, waarin ze hun visie op de verdere toekomst van de Europese Unie toelichten. Grote afwezige op de top was Theresa May, premier van het Verenigd Koninkrijk. 

De Europese top in de Roemeense stad Sibiu is van start gegaan. Er zullen tien prioriteiten worden voorgesteld waar de Europese Unie de komende vijf jaar op wil inzetten. Door de nakende brexit was Theresa May niet uitgenodigd. Huidig Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker reageerde op haar afwezigheid: "I'm missing her". De 27 staatshoofden en regeringsleiders willen met de top vooral hun samenhorigheid benadrukken. 

Federaal premier Charles Michel (MR) zei bij zijn aankomst dat er op een open manier gepraat zal worden. "We zullen Europa een nieuw elan geven, met meer efficiëntie. Ik ben zeer gemotiveerd voor de toekomst." Michel stipte zelf een aantal prioriteiten voor Europa aan: economische ontwikkeling en innovatie, een versterking van de eurozone, meer samenwerking op vlak van veiligheid en defensie, sterkere controles van de Europese buitengrenzen en een gezamenlijke aanpak van klimaatverandering. Over wie de volgende Commissievoorzitter moet worden, wil Michel zich niet uitspreken: "We moeten rekening houden met het signaal van het Europees Parlement, en dus van de kiezers."

Frans president Emmanuel Macron schuift drie prioriteiten naar voren: klimaatverandering, bescherming aan de Europese grenzen en investeringen in innovatie en digitale technologieën. Macron verdedigt ook het idee om Europese minimumlonen in te stellen, "zodat alle burgers van de Unie een beter leven krijgen".  

Duits bondskanselier Angela Merkel gelooft dat samenwerking nog steeds de beste oplossing is voor de Europese Unie. "De wereld is niet aan het slapen. We moeten innovatief zijn, we moeten sterk zijn, we moeten verbonden zijn." 

We moeten sterk zijn, we moeten verbonden zijn.
Angela Merkel, Duits bondskanselier

Mark Rutte, premier van Nederland, wil een sterke Unie, zonder dat er daarom meer bevoegdheden naar Europa moeten gaan. De focus van de EU moet liggen op belangrijke problemen, zoals het vervolledigen van de interne markt, migratie en klimaat. "Europa moet groot zijn in grote dingen, en klein in kleine dingen." Rutte wordt door een aantal waarnemers getipt als nieuwe president van de Europese Raad, maar dat wil hij zelf niet gezegd hebben: "Ik ben geen kandidaat-opvolger van Donald Tusk." 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen