Videospeler inladen...

Violist Shalan Alhamwy: “Ook in Syrië kenden we de Koningin Elisabethwedstrijd”

De Syrische violist Shalan Alhamwy is een opmerkelijke expert en commentator op Canvas en Klara bij de Koningin Elisabethwedstrijd. Hij vluchtte in 2015 weg uit zijn land en bouwt nu muzikale bruggen tussen de Arabische en de westerse muziek vanuit België.

Shalan Alhamwy, geboren in 1982 in Homs, studeerde klassieke viool aan het conservatorium van Damascus. Hij kreeg les “van Russische professoren, die vooral met de Tsjaikovskiwedstrijd in Moskou bezig waren,” vertelt hij, “maar de Koningin Elisabethwedstrijd, die kenden we ook in Syrië.” Alhamwy speelde zelf in het Nationaal Orkest van Syrië en was leraar viool.

Toen de oorlog uitbrak vluchtte Shalan Alhamwy van Homs naar de hoofdstad Damascus, van Damascus naar het platteland, en uiteindelijk in 2015 naar Europa en naar België. Vanuit het asielcentrum van Sint-Niklaas hervond hij contact met andere muzikanten. 

 

 

Lees verder onder de Canvas-video:

Videospeler inladen...

Nu woont en werkt Shalan Alhamwy in België, waar hij vooral Arabische muziek brengt, bijvoorbeeld met het duo “Damast”, samen met accordeonist Jonas Malfliet. Met het Leuvense strijkorkest Violet nam hij in 2017 een cd op.  Hij ziet zichzelf als een bruggenbouwer tussen de Arabische en de westerse muziek.

Shalan Alhamwy is ook componist en schreef al vaker nieuw werk voor verschillende orkesten, onder meer in Duitsland. Liever dan zelf mee te doen aan vioolwedstrijden, zou hij het wel fijn te vinden om ooit het verplichte werk voor de Brusselse vioolwedstrijd te schrijven, verklapte hij aan Katelijne Boon op Canvas.

Shalan Alhamwy is commentator bij de halve finales van de Koningin Elisabethwedstrijd en ook tijdens de finaleweek, op 22 mei, op Canvas.

Meest gelezen