© VRT Lies Willaert

Seksuologe Goedele Liekens na de moord op Julie Van Espen: "Wanneer nemen we seksueel geweld eindelijk ernstig?"

Na de moord op Julie Van Espen heeft seksuologe Goedele Liekens, die nu opkomt voor Open VLD, zwaar uitgehaald in een bericht op Facebook. "Wanneer nemen we seksueel geweld eindelijk ernstig?", vraagt ze zich af. 

"Al twee dagen brandt het beeld van Julie op mijn netvlies", zo begint seksuologe Goedele Liekens, die nu opkomt voor Open VLD, een vlammende post op Facebook na de moord op de 23-jarige Julie Van Espen. In "De ochtend" op Radio 1 heeft Liekens meer uitleg gegeven bij haar betoog.

Herbeluister dat gesprek hier:

Aan België: "Neem een voorbeeld aan Nederland"

Ze trekt in haar bericht de lijn tussen de Belgische zaak Julie Van Espen en het Nederlandse dossier Anne Faber (de 25-jarige vrouw die in 2017 verdween na een fietstocht en twee weken later vermoord werd teruggevonden). Liekens hoopt dat ons land een voorbeeld neemt aan Nederland, waar de hele werking van justitie doorgelicht werd na de moordzaak. "De conclusies voor de Nederlandse justitie waren vernietigend: de ene inschattingsfout na de andere, te weinig aandacht voor de veiligheid van de samenleving."

Maar er is meer. Liekens wil vooral dat de samenleving seksueel geweld ernstig neemt en dat er méér ingezet wordt op detectie en preventie. Opnieuw verwijst ze hier naar Nederland. "Daar pakken ze seksuele delinquentie bij de wortel aan. Je kan al veel vroeger dan een verkrachting ingrijpen. Zo iemand heeft een "loopbaan", dat begint met "kleine" delicten. En in Nederland beginnen ze daar al. 20 jaar geleden had men daar door dat je bij seksuele delinquenten onmiddellijk moet ingrijpen. (...) Terwijl ik met de Nederlandse Rutgers Stichting verplichte therapietrajecten voor seksuele delinquenten uitwerkte, haalde men in ons land de schouders op."

In Nederland pakken ze seksuele delinquentie bij de wortel aan

Goedele Liekens

"Laat ons in godsnaam sneller en vroeger ingrijpen. En daar de kwalijke elementen al uitnemen. Het zal je dochter maar zijn. We moeten ervoor zorgen dat er meer aangiftes zijn, dat die serieus genomen worden. En uiteraard moet er streng bestraft worden, maar nooit alleen maar bestraft. Re-integratie, therapieën, op andere gedachten brengen, ..."

"Men kan seksueel geweld niet blijven onder de mat vegen"

Liekens benadrukt dat seksueel geweld echt ernstig genomen moet worden. 

In ons land worden elke dag opnieuw vrouwen verkracht, afgeranseld, gepest, bedreigd, vernederd en geïntimideerd

Goedele Liekens

"Elke dag doen acht vrouwen aangifte van verkrachting. In slechts 4 procent (!) van die verkrachtingen, leidt de aangifte tot een veroordeling." En nog: "We zijn één van de enige Europese landen die geen wet heeft die huiselijk geweld strafbaar stelt. Nochtans komen er in ons land 40.000 klachten over huiselijk geweld binnen bij de politie. (...) Die 40.000 klachten leiden maar in 40 gevallen tot een tijdelijk huis- en contactverbod voor de dader. De aanpak van huiselijk geweld is dus blijkbaar maar een probleem van een paar nullen na de komma. Quod non."

Niet op het verkeerde moment op de verkeerde plaats

Ook "victim blaming", waarbij slachtoffers de schuld krijgen, moet stoppen. "Mijn bloed ging aan het koken toen ik las dat Julie "op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was". Als er één iemand op dat ogenblik ergens anders hoorde te zijn was het de moordenaar. In de cel, voor vele jaren, want tot twee keer toe veroordeeld voor verkrachting. Met het noodlot of met brute pech heeft dit niets te maken."

Mijn bloed ging aan het koken toen ik las dat Julie "op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was"

Goedele Liekens

Lees hieronder de volledige Facebookpost: 

Meest gelezen