Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Handelsoorlog tussen VS en China laait plots weer fel op: wat is daar ineens aan de hand?

Net nu de VS en China weer "on speaking terms" waren om hun handelsconflict op te lossen, laaien de tegenstellingen weer op. En dat weegt op de beurzen. Een spelletje onderhandelingspoker? "Nu is vooral de vraag wie de pijn het langste kan volhouden."

Hoe dat ook weer zat met die handelsoorlog tussen China en de VS, horen we u mompelen. Wel, de Amerikaanse president Donald Trump legde voorbije zomer importtarieven op voor 250 miljard dollar aan Chinese producten. Hij ergerde zich naar eigen zeggen te pletter aan het feit dat de VS meer invoert van China dan het ernaar uitvoert. 

Begin dit jaar zouden die invoertarieven voor het merendeel van die producten zelfs stijgen van 10 procent naar 25 procent. Die maatregel stelde de Trump-administratie uiteindelijk uit in afwachting van de onderhandelingen met China die momenteel plaatsvinden.

Het gesternte zag er goed uit, er lag zelfs een conceptdeal op tafel. Maar de sfeer is deze week helemaal omgeslagen. Volgens Trump gaan de gesprekken niet snel genoeg en houden de Chinezen zich niet aan hun afspraken. Hij heeft daarom al aangekondigd dat de invoertarieven vanaf morgen alsnog omhooggaan naar 25 procent.  

Zo zouden de Chinezen bepaalde wetten niet willen aanpassen waarover de VS hun eisen hadden gesteld. Het gaat dan over bepaalde restricties op buitenlandse investeringen, over het voortrekken van Chinese bedrijven in eigen land, over de verplichte overdracht van technologie van buitenlandse bedrijven en over de manier waarop China de eigen economie wil stimuleren.

Pijn volhouden

"Dit komt toch onverwacht", vertelt Eefje Rammeloo, correspondent in China. "We dachten eigenlijk allemaal dat er een deal aankwam." China lijkt volgens Rammeloo "de Amerikaanse houding verkeerd geïnterpreteerd te hebben". "De Chinese onderhandelaars dachten dat de VS wel concessies wilden doen en dat bleek niet zo te zijn."

De Chinese regering weet over het algemeen wel wat ze doet in zulke onderhandelingen

Eefje Rammeloo, correspondent in China

Toch zou het getreuzel van China ook onderdeel van een tactisch steekspel kunnen zijn, een soort "vertragingstactiek". "Volgens de woordvoerder van de Chinese regering kunnen die wetten niet zomaar worden aangepast." 

Dan kan je je afvragen waarom ze daar dan in de eerste plaats mee hebben ingestemd. "De Chinese regering weet over het algemeen wel wat ze doet in zulke onderhandelingen", weet Rammeloo. "Dit handelsconflict doet veel pijn in China, maar ook in de VS. Nu is de vraag wie die pijn het langste kan volhouden."

Snoekduik op de beurzen

Hoe het ook zij: het lijkt erop dat de importtarieven wel degelijk zullen stijgen. "Het gaat om tarieven op onder meer vis en zeevruchten, vlees, metaal, chemicaliën en rubber: producten waarmee China groot is geworden. Ik denk dat een aantal producenten heel erg met zenuwen zullen zitten."

De spanning laat zich momenteel ook voelen op de beurzen. "De aandelen in Azië staan op het laagste punt in zes maanden. Maandag maakte de beurs echt een snoekduik, vandaag komt daar nog eens een duik achterna. En als de tarieven effectief verhoogd worden, zouden die beurzen nog eens 15 tot 20 procent kunnen dalen."

Beluister hier het gesprek met Eefje Rammeloo in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen