Hoogste windturbine van Vlaanderen komt er niet in Ronse

Begin maart waren er niet minder dan 1.000 bezwaren ingediend tegen de plannen voor een windturbine van 230 meter hoog in Ronse. Die zou komen op het industrieterrein Klein Frankrijk. De provincie heeft de vergunning nu geweigerd.

Het zou de hoogste windturbine worden van Vlaanderen: 230 meter hoog. En vooral dat was een doorn in het oog van omwonenden, bedrijven en het stadsbestuur van Ronse. Maar het is de provincie die moest beslissen over de vergunning. En die beslissing is nu dus negatief. 

Niet aan voorwaarden voldaan

Gedeputeerde Leentje Grillaert: "Wij zijn met de provincie volop bezig met het uitbouwen van een windmolen-netwerk op ons grondgebied. Maar elke turbine heeft een vergunning nodig, en elke aanvraag moet aan de wettelijke voorwaarden voldoen. Op het industrieterrein Klein Frankrijk geldt een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan, en de aanvrager voldeed niet aan alle voorwaarden in dat plan. De hoogte van 230 meter speelde ook een rol. Maar er zou eventueel nog een uitzondering kunnen gemaakt worden op dat uitvoeringsplan, als er een projectvergadering plaats vindt, en die is er niet geweest."

Mogelijkheden bekijken

Luminus wil volop inzetten op hernieuwbare energie om aan de klimaatdoelstellingen te voldoen, zo zegt woordvoerder Peter Dercon: "Een 230 meter hoge windturbine op Klein Frankrijk in Ronse zou een groot deel van de nodige stroom kunnen leveren in het zuiden van Oost-Vlaanderen. Als die turbine lager zou moeten, dan zou dat niet volstaan, en dan zouden we twee kleinere windmolens moeten plaatsen. Zulke plannen zouden opnieuw op tegenstand stoten. We gaan nu de beslissing van de provincie grondig bestuderen, en dan bekijken wat we nog kunnen doen. Uit ervaring weten we dat plannen voor windmolens eerst tegenstand kennen, maar achteraf vinden we, samen met de betrokkenen, een oplossing."

Luminus bekijkt nu dus of het verdere stappen zet, maar kan nu alleen nog in beroep gaan bij de Vlaamse regering.

kasto80

Meest gelezen