Houten wegwerplepels smaken nog te sterk naar hout

Houten wegwerplepels worden steeds vaker gebruikt als alternatief voor plastic. Voor het klimaat is dat beter, maar op het vlak van smaak is "De inspecteur" nog niet overtuigd. De houten lepels die op de VRT gebruikt worden, smaken alvast niet lekker. Maar misschien geldt dat niet voor de lepels die je gewoon in de winkel kan kopen? "De inspecteur" organiseert daarom een smaaktest houten wegwerplepels.

"Ze lijken allemaal op elkaar"

Na wat zoeken vindt "De inspecteur" bij vier grote ketens houten wegwerplepels. Hij koopt een pak bij Makro, Bol.com, AVA en Cookinglife. Hij laat die lepels én de variant uit de VRT-kantine testen door Bart, Iris en Rachida. Drie trouwe proevers die elke maandag opgetrommeld worden voor de bekende smaaktest. 

Om de lepels goed te beoordelen, moeten de proevers de houten lepel gebruiken in combinatie met wat natuuryoghurt. Zo kunnen ze proeven of de lepel al dan niet een houtsmaak heeft. De drie gebruiken de lepels in deze volgorde: 

  1. AVA houten lepels: 3 cent per stuk
  2. Makro (Papstar Pure bestek): 6 cent per stuk
  3. Cookinglife houten lepels (Papstar Pure bestek): 8 cent per stuk
  4. Bol.com houten bestek: 17 cent per stuk
  5. De lepel van de VRT-kantine

De proevers zijn niet enthousiast over de test. Er is geen enkele lepel die neutraal smaakt. 

Ook professionele proevers zijn niet overtuigd 

Om er zeker van te zijn dat de smaak van de lepels correct beoordeeld wordt, laat De Inspecteur de lepels ook proeven door een professioneel smaakpanel. Het bedrijf V-G Sensory uit Deinze voert de test uit. Het is gespecialiseerd in alles wat met de beleving van onze zintuigen te maken heeft.

Vooral op het vlak van smaak, geur en ruwheid scoren ze slecht. Er zijn onderling wel wat verschillen, vooral de lepels van AVA en die uit de VRT-kantine scoren laag, maar over het algemeen kan je stellen dat geen enkele lepel neutraal smaakt. Nochtans is dat wel wat we van bestek verwachten. Het mag de smaak van ons eten niet beïnvloeden.  

De kwaliteit moet beter 

Dat is ook de mening van Inge Dirinck. Ze is technologisch adviseur bij Senstech, het Vlaams adviescentrum voor de waarneming van voeding en contactmaterialen. Volgens Inge moeten producenten dringend op zoek gaan naar manieren om de smaakbeleving te verbeteren.

Wat de smaak betreft ziet Inge vooral mogelijkheden in het gebruik van de juiste houtsoorten en eventueel een natuurlijke coating om de houtsmaak te camoufleren. "Producenten moeten zoeken welke wettelijk toegelaten houtsoorten de minste terpenen bevatten. Ze zouden ook kunnen zoeken naar een manier om de lepeltjes te voorzien van een natuurlijk laagje zetmeel of iets anders om de smaak van dat hout te onderdrukken." 

Er moet volgens Inge Dirinck ook gezocht worden naar een manier om de lepeltjes minder ruw te maken.

Is hout de beste keuze?

Op dit moment is hout de meest voor de hand liggende keuze als het aankomt op wegwerpbestek. Het is een duurzaam product en het is heel snel biologisch afbreekbaar.

Maar het is best mogelijk dat we binnenkort wegwerpbestek uit ander materiaal maken. Je vindt nu al heel wat schaaltjes en borden die gemaakt zijn van bamboe. Producenten zoeken ook naar andere plantenvezels die daarvoor in aanmerking komen. En wetenschappers blijven zoeken naar nieuwe materialen. Er wordt nu ook geëxperimenteerd met producten uit reststromen. Denk bijvoorbeeld aan kokosnoten of bananenbladeren waar men wegwerpartikelen van kan maken. 

Meest gelezen