De Wever verkiest N-VA-premier boven Onderwijs, Calvo droomt niet van de 16 en Schauvliege wil terugkeren als minister

De interviews die Radio 2 voerde met 67 lijsttrekkers van verschillende partijen in alle provincies, leverden hier en daar opvallende uitspraken op. Bart De Wever ziet graag een partijgenoot minister van Onderwijs worden, maar wil toch vooral de federale strijd winnen. Kristof Calvo ontkent dat hij de ambitie heeft om premier te worden. En wil Joke Schauvliege na de pijnlijke aftocht terugkeren als minister? Ja, dat wil ze.

Liever de federale premier leveren dan de minister van Onderwijs

Bart De Wever, N-VA-lijsttrekker in Antwerpen voor het Vlaams Parlement

De N-VA maakte er al enige tijd geleden, nog voor de campagne goed en wel op gang was geschoten, geen geheim van dat ze in de volgende Vlaamse regering graag de minister van Onderwijs zou leveren. N-VA-voorzitter Bart De Wever, ook lijsttrekker in Antwerpen voor het Vlaams Parlement, herhaalt die ambitie in het interview met Radio 2. "Dat zouden we wel graag doen. We zijn zeer gealarmeerd door die berichten en rapporten dat de kwaliteit van ons onderwijs daalt. Er moet daar iets gebeuren."

Tegelijk zet de N-VA alle zeilen bij om naar eigen zeggen sterk genoeg te staan tegen wat zij de rood-groene dreiging noemt. Het ziet ernaar uit dat Wallonië links zal stemmen en dus wil de N-VA sterk genoeg staan om een rood-groene regering, eventueel aangevuld met christendemocraten, te kunnen voorkomen. Met andere woorden, de N-VA wil federaal de leiding nemen.

De Wever kreeg van Radio 2 dan ook het volgende dilemma voorgeschoteld: de minister van Onderwijs leveren of de federale premier? De Wever lijkt dan toch meer gewicht te geven aan de strijd op het federale niveau dan de ambitie op Onderwijs. In de veronderstelling dat de N-VA na de verkiezingen die keuze daadwerkelijk zou moeten maken - niets zegt dat ze de twee functies niet allebei in de wacht zou kunnen slepen - kiest De Wever toch voor de federale premier.

Bekijk het volledige interview met Bart De Wever:

Ik ben helemaal geen kandidaat om premier te worden

Kristof Calvo, Groen-lijsttrekker in Antwerpen voor de Kamer

De N-VA heeft daar ook een naam op geplakt: Jan Jambon is officieel kandidaat om federaal premier te worden. Van Groen-lijsttrekker Kristof Calvo wordt door sommigen hetzelfde gezegd. De N-VA waarschuwt bijvoorbeeld voor een linkse federale regering "met Calvo in de Wetstraat 16".

Maar Calvo zelf wil het in het Radio 2-interview nog eens duidelijk stellen: "De laatste week heb ik heel vaak die vraag gekregen. Maar ik ben daar eigenlijk helemaal geen kandidaat voor, ik hoef dat ook helemaal niet te worden. Waar we wel van dromen, is een heel groen regeerakkoord en ik steek niet onder stoelen of banken dat ik daar wel heel graag aan zou meeschrijven."

Bekijk het volledige interview met Kristof Calvo:

Als men mij de vraag zou stellen of ik graag opnieuw minister wil zijn, dan zal ik daar ja op antwoorden. Opnieuw minister van Leefmilieu? Ik heb geen veto's

Joke Schauvliege, CD&V-lijsttrekker in Oost-Vlaanderen voor het Vlaams Parlement

Joke Schauvliege, CD&V-lijsttrekker in Oost-Vlaanderen voor het Vlaams Parlement, moest in februari opstappen als Vlaams minister van Omgeving nadat ze foutieve uitspraken had gedaan over de klimaatprotesten in ons land. Volgens Schauvliege werden die protesten op een of andere manier gestuurd en zou ze daarover informatie van de Staatsveiligheid hebben gekregen.

Drie maanden later stapt Schauvliege strijdvaardig in de campagne. "Ik ben zeker nog geloofwaardig", zegt ze. "Mensen die nooit een fout maken, bestaan niet. Ik heb mijn verantwoordelijkheid genomen en het is nu aan de kiezer." Schauvliege heeft naar eigen zeggen zeker getwijfeld of ze nog door zou gaan in de politiek, maar op de vraag of ze opnieuw minister zou willen zijn, zegt ze volmondig ja. Of dat ook op de post Leefmilieu kan zijn? "Ik heb geen veto's en ik heb ook geen specifieke wensen."

Bekijk het volledige interview met Joke Schauvliege:

Als ik wat ik in Mechelen doe naar Vlaanderen kan brengen, dan kan ik moeilijk neen zeggen tegen een ministerpost

Bart Somers, Open VLD-lijsttrekker in Antwerpen voor het Vlaams Parlement

Bart Somers is al jaren burgemeester van Mechelen, wordt door vriend en vijand geprezen en is zelfs verkozen tot beste burgemeester van de wereld. Maar Somers was in een ver verleden (zo'n vijftien jaar geleden) ook even minister-president van Vlaanderen. Ziet hij een terugkeer naar de Vlaamse regering zitten?

Na het dilemma dat hij krijgt voorgeschoven (minister worden of burgemeester blijven?) laat hij een stilte vallen. Maar hoewel hij zijn job als burgemeester heel graag doet en het een eer vindt om het te mogen zijn, geeft hij toch ook aan dat de kans om het zogenoemde Mechelse model in heel Vlaanderen in te voeren, via een ministerpost dus, "een verantwoordelijkheid is waar je niet altijd neen tegen kan zeggen". "Als we wat we in Mechelen gedaan hebben, zinvol naar Vlaanderen kunnen brengen, dan kan je daar moeilijk neen tegen zeggen."

Bekijk het volledige interview met Bart Somers:

Bekijk hier alle 67 interviews die Radio 2 afnam met lijsttrekkers uit alle provincies.

Meest gelezen