Luchtverkeersleiders in open brief: "Voorstellen van directie lossen problemen niet op"

De luchtverkeersleiders bij Skeyes hebben in een nieuwe open brief de voorstellen verworpen die de directie heeft gedaan om het sociaal conflict te ontmijnen. Met hun initiatief willen ze druk zetten op de onderhandelingen die directie en vakbonden morgen voeren om het conflict te beëindigen. 

De luchtverkeersleiders bij Skeyes kunnen zich niet vinden in de voorstellen zoals de directie die op tafel heeft gelegd. Die bieden geen oplossing voor het personeelstekort, zo luidt het in een open brief van de luchtverkeersleiders. De timing van de brief is niet toevallig. Morgen komt immers het paritair comité samen bij Skeyes, waar directie en vakbonden een uitweg proberen te vinden uit het conflict.  

Vorige week werd een bemiddelingsprocedure stopgezet zonder resultaat. De directie maakte daarop haar eigen voorstellen publiek. Ze bevatten onder meer een werkduurvermindering en premies. Alles samen zouden de voorstellen 7,5 miljoen euro kosten, of 25.000 euro per luchtverkeersleider per jaar. Aldus de directie. 

"Geen financiële eisen"

In de open brief zeggen de luchtverkeersleiders dat ze helemaal geen financiële eisen hebben gesteld. Ze vragen alleen maar een aanvaardbare balans tussen werk en privé. "Er is nood aan rust die welkom is na vele jaren van onderbezetting, waarbij vrijwillig gaten werden dichtgereden en massaal veel overuren werden geklopt.", schrijven ze. "Structurele ononderbroken reeksen tot twaalf prestaties, gevolgd door één of twee rustdagen, zijn niet langer acceptabel". De veiligheid van het luchtverkeer komt er volgens de Skeyes-werknemers door in het gedrang. 

Er is nood aan rust die welkom is na vele jaren van onderbezetting, waarbij vrijwillig gaten werden dichtgereden en massal veel overuren werden geklopt.

De open brief is een oproep aan de vakbonden om morgen de voorstellen van de directie niet te aanvaarden. "Ze laten te veel ruimte voor interpretatie en bevatten onduidelijkheden die besproken moeten worden", luidt het. "Het invoeren van arbeidsduurvermindering om een tekort aan personeel op te lossen, lijkt op zijn minst dubieus." 

"We hopen dat de redelijkheid en dialoog zegevieren, en de toekomst van het bedrijf niet bepaald wordt door een ultimatum", besluiten de luchtverkeersleiders, die ook nog het "regime van confontatie" bij Skeyes hekelen.

Het paritair comité start morgen om 9 uur. 

Meest gelezen