Videospeler inladen...

Monniksgier strijkt neer in Heist-op-den-Berg: "Een topmoment"

In Heist-op-den-Berg is een monniksgier neergestreken, een bedreigde grote roofvogel. Het is nog maar de tweede keer ooit dat een wilde monniksgier in ons land gezien wordt. "Een topmoment voor vogelliefhebbers", zegt Gerald Driessens van Natuurpunt.

De monniksgier (Aegypius monachus) is een grote roofvogel, gemiddeld een meter groot. Zijn vleugels hebben een spanwijdte van gemiddeld 2,8 meter. Het is een bedreigde diersoort, zegt Gerald Driessens van Natuurpunt. Wereldwijd zijn er maar 10.000 paartjes, waarvan 2.500 paartjes in Europa. De laatste jaren zijn er verschillende projecten opgestart om monniksgieren opnieuw in het wild uit te zetten, met succes. In Europa komt het dier vooral voor in Spanje en Portugal.

En heel af en toe dus ook bij ons. Gisteren streek een vrouwelijke monniksgier neer in Schriek, een deelgemeente van Heist-op-den-Berg. De vogel is geen onbekende: ze heeft een kleurring en een zendertje en daardoor kan ze gevolgd worden. "Ornithologen hebben aan de hand van satellietbeelden gedetecteerd dat er een monniksgier was. Mensen zijn dan komen zoeken en hebben haar zo gevonden", legt Driessens uit.

(Lees voort onder video, beeld E. Vandenberg)

Videospeler inladen...

"Lastiggevallen door kraaien en eksters"

Brinzola - want de monniksgier heeft zelfs een naam - komt uit de buurt van Borgas, in Spanje. "Ze is in het wild geboren", vertelt Driessens. "Begin vorig jaar is ze verzwakt opgenomen in een opvangcentrum, op 7 oktober is ze weer uitgezet. Ze vond een partner, het mannetje Batman. Maar om de een of andere reden is ze toch vertrokken richting het noorden. We weten niet waarom ze nu net naar hier gekomen is."

De monniksgier houdt zich rustig. "Ze wordt vooral lastiggevallen door kraaien en eksters", zegt Driessens. Mensen hoeven zich geen zorgen te maken dat ze aanvalt: een monniksgier is een (groot)aaseter.

Het dier lokt heel wat vogelliefhebbers naar Heist-op-den-Berg. "Dit is toch een topmomentje", zegt Driessens. "Mensen kennen grote roofvogels van in de dierentuin en nu zien ze er een in het wild. Ze kunnen zich er makkelijker mee identificeren en dat is belangrijk voor natuurverenigingen om hun boodschap te helpen uitdragen."

Bekijk hieronder de reportage van ons jeugdjournaal "Karrewiet":

Videospeler inladen...
E. Vandeberg
E. Vandeberg

Bekijk hieronder de reportage van ons Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen