In het treinstation van Seoel kijken Zuid-Koreanen naar een nieuwsuitzending over de Noord-Koreaanse lancering.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Noord-Korea vuurt opnieuw onbekend projectiel af,  VS neemt Noord-Koreaans vrachtschip in beslag

Noord-Korea heeft voor de tweede keer in een week tijd een onbekend projectiel gelanceerd. Dat zegt het leger van Zuid-Korea. Het leger ziet dit als een signaal en vreest dat de onderhandelingen over de nucleaire ontmanteling van Noord-Korea op de helling komen te staan. Ondertussen heeft de Amerikaanse Justitie bekendgemaakt dat het een Noord-Koreaans vrachtschip in beslag heeft genomen op beschuldiging van het schenden van de internationale sancties tegen het Aziatische land.

Rond halftien vanochtend (Belgische tijd) is een projectiel gelanceerd vanuit het noordwesten van Noord-Korea. Dat maakt de staf van het Zuid-Koreaanse leger bekend. Volgens sommige bronnen zou het projectiel ongeveer 420 kilometer ver gevlogen zijn. Het voorbije weekend vuurde Noord-Korea ook al verschillende raketten af boven de Japanse Zee,  waaronder minstens één korteafstandsraket. Zo’n raket zou volgens experts tot 500 kilometer kunnen afleggen. Sinds de nieuwe lanceringen is de militaire spanning tussen beide landen opnieuw sterk toegenomen.

(Lees verder onder foto)

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un kijkt toe bij de rakettesten afgelopen weekend.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Gisteren haalde Noord-Korea nog zwaar uit naar de Verenigde Staten en Zuid-Korea. Het regime verklaarde dat de testen van het voorbije weekend gewone militaire oefeningen waren. Het ging dus helemaal niet om een provocatie volgens Noord-Korea. Maar Zuid-Korea zag dat anders en riep meteen op om te stoppen met deze acties, omdat ze de spanning tussen beide landen verder zouden doen escaleren. 

VS neemt vrachtschip in beslag

Onderstussen heeft de VS het Noord-Koreaanse vrachtschip Wise Honest in beslag genomen. "Het is de eerste inbeslagname van een vrachtschip voor het schenden van de internationale sancties", zei een federale procureur in Manhattan, Geoffrey Berman. Hij beschuldigt Noord-Korea ervan door de "herkomst weg te moffelen van het vrachtschip tonnen steenkool te hebben uitgevoerd" en "zware machines te hebben ingevoerd".

(Lees verder onder foto)

Noord-Koreaanse vrachtschip Wise Honest
AFP or licensors

Gesprekken muurvast

De gesprekken over de nucleaire ontwapening van Noord-Korea zitten nog altijd muurvast. Eind 2017 was er een lichtpunt. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un verklaarde toen dat zijn nucleaire strijd voorbij was. Hij reikte zelfs de hand uit naar Zuid-Korea en de Verenigde Staten. Daarna volgden verschillende topontmoetingen met wisselend succes. Maar sinds de mislukte top tussen Kim Jong-un en de Amerikaanse president Trump in Vietnam, in februari, is de houding van het regime in Pyonyang weer veranderd.

Meest gelezen