NSV-betoging in Leuven lokt 150 manifestanten, linkse tegenbetoging 400

De extreemrechtse Nationalistische Studentenvereniging (NSV) heeft donderdagavond in het centrum van Leuven een "remigratiemars" gehouden om de uitzetting te eisen van "onintegreerbare en antisociale migranten". Op initiatief van een tiental linkse organisaties was er een tegenbetoging "voor solidariteit met iedereen die gemarginaliseerd wordt". Hiervoor daagden 400 personen op. Er was een aanzienlijke politiemacht aanwezig om rellen te vermijden.

De NSV-betogers liepen achter een grote spandoek met hierop "remigratie" en riepen slogans zoals "we zijn het moe" en "Europa revolutie". Een delegatie van Voorpost droeg een spandoek met hierop "vandaag strijden voor onze toekomst".

NSV-praeses Otto Van Malderen bestempelde de mars "als een protest tegen het beleid dat toelaat dat er zoveel volk Europa binnen, onder wie een groot aandeel onintegreerbaren die openlijk dwepen met het moslimextremisme". "Voor hen is hier geen plaats en zij moeten zoveel mogelijk naar hun land teruggebracht worden". Het NSV viseert onder meer migranten "die ernstige criminele feiten plegen en sympathiseren met bloeddorstige terreur".

In de linkse tegenbetoging werd vooraan een spandoek meegedragen met de tekst "undivided against racisme". Op andere spandoeken stonden teksten waarin opgeroepen werd tot solidariteit, meer bepaald met al wie gemarginaliseerd wordt, van migranten en vluchtelingen tot vrouwen en wie gediscrimineerd wordt vanwege zijn seksuele geaardheid.

"We protesteren tegen deze racistische betoging van het NSV om te tonen dat er veel meer mensen zijn die zich kanten tegen hun pleidooi van haat en verdeling en integendeel opkomen voor oplossingen die tegemoet komen aan de noden van iedereen. Het beleid moet hiertoe meer investeren in zowel asielopvang, gezondheid, onderwijs enzovoort", aldus woordvoerder Fabien.

Volgens Nicolas Del Piero, de woordvoerder van de Leuvense politie, is de hele avond op één uitzondering na rustig verlopen. "Tijdens beide manifestaties is er geen enkel probleem geweest, maar na afloop heeft er zich omstreeks 22.30 uur op de Oude Markt een schermutseling voorgedaan waarbij we één betoger bestuurlijk hebben moeten aanhouden. Het betreft iemand uit het linkse kamp. De man kreeg het aan de stok met enkele rechtse manifestanten en werd vanwege zijn uitdagend gedrag opgepakt. Bij deze arrestatie is een van de agenten gewond geraakt. Deze moest met lichte verwondingen naar het ziekenhuis worden afgevoerd", aldus de politiewoordvoerder.

Meest gelezen