FOTO: Dimitri Houtteman

Jongeren voelen zich het gelukkigst met hechte vrienden 

Uit een onderzoek bij Vlaamse jongeren tussen 16 en 25 jaar blijkt dat jongeren die diepgaande vriendschappen hebben het gelukkigst zijn. Wie vrienden heeft waar veel mee gedeeld wordt, voelt zich doorgaans emotioneel beter dan anderen. 

Het onderzoek is uitgevoerd bij een representatief staal van 530 jongeren uit de Vlaamse bevolking, in opdracht van het Fonds GavoorGeluk en de jongerenzender MNM. De jongeren werden onder meer bevraagd over hun gevoelens, hun sociaal netwerk en hun visie op vriendschap.

Uit de resultaten blijkt dat 1 op de 5 jongeren zich niet gelukkig voelt. 1 op de 10 geeft aan geen goede vriend te hebben. En slechts de helft zegt met vrienden te praten over problemen. 

Vriendschap als beste garantie voor geluk

Veerle Hellemans van het onderzoeksbureau Why5Research: "Uit onze bevraging blijkt dat zowat alle jongeren een vriend beschouwen als iemand waar ze plezier mee kunnen maken en waar ze op kunnen rekenen door dik en dun. Maar er zijn ook jongeren die er nog iets aan toevoegen. Voor hen is vriendschap ook geheimen met elkaar delen en praten over intieme gevoelens." 

"We merken dat jongeren die dat soort vriendschappen hebben, zich doorgaans emotioneel sterker voelen en gelukkiger in het leven staan. Voor ons toont het aan dat er een rechtstreeks verband is tussen vriendschap en welbevinden.  Diepe vriendschappen leiden doorgaans tot een hoger welbevinden."  

Warme William

Het welzijn van jongeren staat centraal in de campagne Warme William, die jongeren wil aanzetten te praten over emoties en hen wil leren echt te luisteren. De campagne wordt vandaag gelanceerd in Brussel en wordt gesteund door MNM.   

Bekijk hieronder de video van de campagne Warme William.

Videospeler inladen...

Meest gelezen