Pieter Van Landeghem wint Ster van Europa 2019

Pieter Van Landeghem, een leraar logistiek in het Technisch Instituut St. Vincentius in Torhout, krijgt dit jaar de Ster van Europa. VLEVA, het Vlaams-Europees Verbindingsagentschap, beloont hem met deze prijs voor zijn inzet voor internationaliseringsprojecten op de school. "Met zijn werk tilt hij hij de Europese samenwerking naar een hoger niveau." 

De Ster van Europa is een jaarlijkse wedstrijd waarbij VLEVA op zoek gaat naar een Vlaams project, persoon of organisatie die een opmerkelijke bijdrage leverde aan het Europese project. Na een eerste selectie door een jury was het aan het grote publiek om zijn stem uit te brengen. Dat publiek koos dus voor Pieter Van Landeghem. Hij verzamelde 1.472 van de 3.900 stemmen. 

Van Landeghem trekt dit jaar al voor het tiende jaar op rij met leerlingen uit het zevende jaar Logistiek naar Denemarken om daar stage te lopen. Zijn enthousiasme leidde daarnaast tot de oprichting van een werkgroep internationalisering op de school, waardoor ook andere TSO- en BSO-richtingen van een internationale ervaring konden proeven. Momenteel verkent hij bijkomende stagemogelijkheden in Roemenië. 

Pieter Van Landeghem

Volgens de wedstrijdjury is Van Landeghem een leerkracht die verder gaat dan zijn normale taakomschrijving. "Hij enthousiasmeert collega's en leerlingen om met een open blik over de landsgrenzen te kijken. Een onvergetelijke ervaring die hen sterker maakt op de arbeidsmarkt." De leerkracht zelf is blij met de prijs. Hij ziet het als een prachtige beloning voor zijn harde werk. 

De andere genomineerden voor de prijs waren "Youth for Climate", GO! Atheneum Zelzate, Prof. Steven Van Hecke van KU Leuven en "European Matinee: every vote counts" van GO! Atheneum Emanuel Hiel. 
Jan Buysse, algemeen directeur van VLEVA, vindt het belangrijk dat deze initiatieven en mensen die hun schouders zetten onder het "Europese project" in de bloemetjes worden gezet: "Ze zijn het bewijs dat Vlaanderen en Europa sterk met elkaar verbonden zijn."

Meest gelezen