Donald Trump Junior en zijn ex-vrouw
AFP or licensors

Senaatscommissie dagvaardt oudste zoon van Donald Trump

De oudste zoon van de Amerikaanse president, Donald Trump Junior, moet voor een Senaatscommissie verschijnen in het kader van het onderzoek naar Russische inmenging tijdens de presidentsverkiezingen. Dat hebben Amerikaanse media gemeld.

Het is de eerste keer dat het Congres zijn onderzoeksbevoegdheid gebruikt om een familielid van Trump te convoceren. Commissies in het Congres hebben de 41-jarige Donald Trump Junior in 2017 al urenlang gehoord.

Amerikaanse media melden nu op basis van anonieme bronnen dat de door de Republikeinen gecontroleerde Senaatscommissie voor Inlichtingen hem opnieuw wil ondervragen over de verklaringen die hij indertijd aflegde, onder meer met betrekking tot het project voor een Trump-tower in Moskou. Er zouden volgens Amerikaanse media een aantal tegenstrijdigheden zijn in zijn destijds afgelegde verklaringen.

Volgens de Wall Street Journal weigerde de zoon van de president in te gaan op een uitnodiging van de commissie. En stelde hij voor om de vragen van de senatoren schriftelijk te beantwoorden. Hij zou zich nu tegen zijn dagvaarding willen verzetten, schrijft de krant. Het valt af te wachten wat Donald Trump Junior uiteindelijk gaat doen. 

"Mijn zoon is een goed iemand"

President Donald Trump zelf zei "zeer verbaasd" te zijn over de dagvaarding van zijn zoon. "Mijn zoon is een goed iemand", zei het staatshoofd tegen Amerikaanse media. Zijn zoon beheert via de Trump Organization het vermogen van de familie.

Speciaal aanklager Mueller heeft een onderzoek ingesteld naar mogelijke beïnvloeding door Moskou van de Amerikaanse presidentsverkiezingen en "samenzwering" tussen het campagneteam-Trump en Rusland. Mueller heeft Donald Trump Junior "volledig buiten verdenking gesteld", beklemtoont de president.

Het rapport van Mueller "die eerlijk gezegd niet van Donald Trump houdt", is "de Bijbel", aldus Trump.  Volgens de president zei Mueller ook dat zijn zoon niets heeft misdaan. 

Meest gelezen