Songfestivalkenner Raf Van Bedts: "Zo geshockeerd Daan is, zo gedegouteerd ben ik over zijn ongepaste statement"

Songfestivalkenner Raf Van Bedts is het helemaal oneens met de oproep van Daan Stuyven tot een boycot van het Eurovisiesongfestival in Israël. "Hoe geshockeerd Daan is, zo gedegouteerd ben ik over zijn ongepast statement in "De afspraak". Het Eurovisiesongfestival is een apolitiek en verbindend event", aldus Van Bedts in "De wereld vandaag".

Eurovisiesongfestivalkenner en politicoloog Raf Van Bedts is het fundamenteel oneens met Daan Stuyven. De zanger van Dead Man Ray vindt het niet kunnen dat het Eurovisiesongfestival dit jaar in Israël plaatsvindt en roept op tot een boycot. "Dit is een witwasoperatie van de staat Israël om een positief imago te creëren", aldus Daan Stuyven.

"Hoe geshockeerd Daan is, zo gedegouteerd ben ik. Ik denk dat het een ongepast statement is. Hij haalt heel wat zaken door elkaar en zegt ook onjuiste dingen. Het Eurovisiesongfestival is wel degelijk een apolitiek gegeven. Het is ontstaan in Zwitserland bij de EBU. De eerste editie was ook in Zwitserland, het politiek neutrale land bij uitstek", aldus Van Bedts in "De wereld vandaag" op Radio 1.

"Uiteindelijk is het zo dat een beetje dossierkennis kan helpen vooraleer je zo een statement maakt. Het Eurovisiesongfestival heeft een verbindende functie. Die mensenrechten staan bij mijn weten helemaal niet in het reglement van het festival. Het festival heeft als opdracht een media-event te zijn waar men zorgt voor nieuwe populaire muziek."

Songfestival is bij uitstek een apolitiek event

Songfestivalkenner Raf Van Bedts

Raf Van Bedts betreurt dat Daan Stuyven een politieke lading geeft aan een event dat enkel over populaire muziek gaat. "Het is waar dat er in het verleden tijdens de liedjeswedstrijd politieke statements werden gemaakt door artiesten, maar het is de taak van organisator EBU om dat te voorkomen."

"Daan geeft een politieke lading aan het event op het ogenblik dat de geloofwaardigheid van het Songfestival heel sterk in twijfel wordt getrokken door het brede publiek. Men zegt, ach het is allemaal politiek. Dat is het net niet, of zou het niet mogen zijn", aldus Van Bedts.

De Belgische eer wordt volgende week in Israël verdedigd door Eliot met het nummer "Wake up". "Zoals steeds zijn we in blijde verwachting over het resultaat van de Belgische Songfestivalkandidaat. Vaak hebben we al miskramen gekregen op het Songfestival. Ik hoop dat het dit keer niet zo een vaart loopt. Het is een intrinsiek goed nummer, “Wake up”. Laat ons hopen dat de act en de vocale performance in orde zijn. Dan heeft Eliot een kans op het Songfestival", besluit Van Bedts.

Beluister het interview met Raf Van Bedts uit "De wereld vandaag" hier:

Meest gelezen