Videospeler inladen...

Verkiezingen Zuid-Afrika: ANC lijkt absolute meerderheid te behouden

De eerste resultaten van de parlements- en provincieraads­verkiezingen in Zuid-Afrika sijpelen binnen. Zoals verwacht duikt regeringspartij ANC flink onder haar ruime meerderheid van 60 procent. Ze haalt voorlopig bijna 56 procent en blijft dus aan de macht. Oppositiepartij Democratic Alliance doet het met 25 procent beter dan voorspeld en met 8 procent is er geen doorbraak voor de uiterst linkse Economic Freedom Fighters. 

Iedereen had voorspeld dat de verkiezingen een graadmeter zouden worden voor huidig president Ramaphosa. Die beloofde regeringspartij ANC te hervormen en de corruptie aan te pakken. 

De kiezers lijken op het eerste gezicht het ANC een tik te geven, maar een echte afstraffing is het niet. Nu een derde van de stemmen is geteld, staat de regeringspartij nationaal op bijna 56 procent, dat is een verlies van 6,2 procent ten opzichte van 2014. 

De belangrijkste uitdager, de Democratic Alliance, zit bijna aan 25 procent. Daarmee doet de partij het beter dan verwacht. Aan de linkerkant leken de Economic Freedom Fighters van Julius Malema een bedreiging, maar de EFF komt niet boven de 9 procent uit. 

Provinciale verschillen

Bij de vorige provincieraadsverkiezingen haalde het ANC het in alle provincies behalve in de Westkaap. Dat is altijd een bolwerk geweest van de Democratic Alliance, die veel blanke kiezers heeft. Het ANC haalt het wellicht nu ook in de andere acht provincies. Maar in Gauteng krijgt ze een sterk signaal. Daar bengelt de partij nu net boven de 50 procent. Dat is 18 procent minder dan haar beste resultaat, in 2004.

De resultaten worden voor een groot deel bepaald door de opkomst. Die valt erg tegen. 65 procent van de ingeschreven kiezers is gaan stemmen, tegenover 74 procent bij de vorige verkiezingen in 2014. Vooral de steeds groeiende stem van de jongeren zal belangrijk zijn voor het eindresultaat. 


Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen