Archieffoto Londonderry
AFP or licensors

Vier arrestaties na moord op journaliste in Noord-Ierland

Drie weken na de dood van een journaliste bij rellen in Noord-Ierland heeft de politie een 15-jarige jongen en drie volwassen mannen van 18, 38 en 51 jaar opgepakt. Dat heeft commissaris Jason Murphy van de Noord-Ierse politie laten weten.

De arrestaties vonden plaats na vier huiszoekingen in Londonderry. De 29-jarige journaliste Lyra McKee stond in april tijdens rellen in Londonderry tussen een groep mensen naast een aantal politievoertuigen. Op dat moment werd ze door een kogel in het hoofd geraakt. De katholiek-nationalistische groep New IRA eiste de verantwoordelijkheid op, maar zei dat het om een "tragische vergissing" ging.

New IRA komt voort uit de splintergroeperingen van het Iers-Republikeinse Leger (IRA), dat gedurende 30 jaar op een gewelddadige manier probeerde om een eenmaking van de twee delen van Ierland te creëren. Daarbij kwamen zo'n 3.700 mensen om het leven en raakten er 50.000 gewond. Er kwam een einde aan met het Goedevrijdagakkoord van april 1998.

Militante groeperingen kwamen overeen om te ontwapenen en protestanten, die zichzelf als Britten zien, en katholieken, die bij Ierland aansluiten, gingen nauwer samenwerken. De eenheidsregering, die in het kader van het vredesproces tot stand kwam, viel in 2017 echter uiteen, en daarna zijn de spanningen weer toegenomen.

AFP or licensors

Meest gelezen