Nicolas Maeterlinck

Vlaamse Milieumaatschappij: Grondwaterstanden zijn in april nog gedaald

De grondwaterstanden zijn de voorbije maand nog gedaald. Dat blijkt uit de nieuwe meetresultaten van de Vlaams Milieumaatschappij. Het grondwater heeft zich dus nog niet hersteld van de droge zomer die we achter de rug hebben.

April was opnieuw een erg droge maand en dat laat zich voelen in de bovenste lagen van het grondwater, zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). In Vlaams-Brabant en in het zuiden van Limburg staat het grondwater op de meeste plaatsen zeer laag voor de tijd van het jaar. In de rest van Vlaanderen is de situatie iets beter.

De metingen gebeurden tot en met 6 mei. De afgelopen twee dagen is er nog wel wat regen gevallen, maar om het grondwater op een vergelijkbaar niveau te krijgen als vorig jaar in deze periode, zijn een erg natte mei- en junimaand nodig.

De achterstand die het grondwater door de droge zomer heeft opgelopen, is dus nog niet ingehaald. Na de droge zomer kwam een heel droog najaar, met een "normale" winter. In januari, februari en maart heeft het wel wat geregend, maar onvoldoende, zegt de VMM.

Het is dus een goed idee dat mensen geen water verspillen en volop gebruikmaken van regenwater, bijvoorbeeld om te poetsen, aldus nog Katrien Smet. Tips om water te besparen zijn te vinden op www.vmm.be/water/waterbesparing.

Meest gelezen