Videospeler inladen...

Wie zijn de migranten in het Noordstation? "We zijn vuil, misschien worden we ziek"

De schrijnende situatie in het Noordstation in Brussel is opnieuw actueel, nu De Lijn en de MIVB hun bushaltes verplaatst hebben naar het Rogierplein in de buurt. "Gevaarlijk en onhygiënisch", noemen de buschauffeurs de toestand waarbij dagelijks enkele honderden migranten overnachten in het station. Wat denken de migranten die er verblijven zélf? VRT NWS ging het hen vragen. 

De cijfers schommelen dag na dag, maar meestal slapen er zo'n 200 mensen op een tussenverdieping van het CCN-gebouw, het gebouw vlak naast het Noordstation in Brussel waar de bus- en tramhaltes van De Lijn en de MIVB zijn. Overdag hangen er nog veel meer mensen rond. Een 200-tal van hen vindt 's nachts een slaapplaats bij een opvanggezin. Zo'n 300 trekken 's avonds naar de opvang aan de Haachtsesteenweg.

De migranten in het Noordstation zijn vooral mannen, al zijn er ook enkele vrouwen bij. De grote meerderheid komt uit Afrika, hun herkomstland is meestal Soedan en in mindere mate Ethiopië. Sommigen verblijven er enkele dagen, anderen zijn er al maanden. Onder hen hebben zich met de tijd ook andere mensen gemengd, Brusselse daklozen en druggebruikers, die volgens onze getuigen geregeld problemen veroorzaken. 

Uit al onze gesprekken blijkt dat de migranten zélf ook lijden onder de situatie in het Noordstation. Hieronder laten we drie migranten aan het woord.

Vuil en ziek

"Het is hier gevaarlijk", zegt een eerste getuige. "Sommige mensen hebben helemaal niets en bestelen je. De mensen hebben dorst en honger. We zijn vuil. Misschien worden we ziek, door microben die circuleren. Sommigen gebruiken hasj." 

Hij wijst ook op problemen van andere mensen die zich mengen onder de migranten: "Er komen druggebruikers van buitenaf. Dat zijn geen vluchtelingen, we kunnen er niet mee praten." Ook de voorbije nacht zijn er problemen geweest met druggebruikers die zich onder de migranten mengen.

Bekijk hieronder het gesprek met deze getuige:

Videospeler inladen...

Slapen als dieren

Een veel gehoorde klacht over het Noordstation gaat over de stank die er hangt. De migranten beseffen dat zelf. "De mensen passeren ons en laten merken dat we stinken. We slapen als dieren, we hebben geen slaapplaats, het is koud, buiten. Soms hebben we 2 dagen lang geen voedsel, en ik heb me al 12 dagen niet gewassen. Het is moeilijk omdat je stinkt. Sommigen krabben zich, ze zijn ziek en krijgen geen medicijnen. We zijn erg moe."

Bekijk hieronder het gesprek met deze getuige:

Videospeler inladen...

Twee keer verkocht

Onze derde getuige vertelt het verhaal van zijn vlucht. "In 2013 vertrok ik uit Soedan en ging ik naar Tsjaad. Ik bleef daar 3 maanden en ging dan door naar Libië. In Tsjaad ging het wel. Ik zag veel gebeuren, maar ik bleef er niet."

In Libië kwam de jongeman terecht bij mensensmokkelaars. "U weet hoe het daar gaat. Ze hebben mij twee keer verkocht. In 2018 raakte ik via Malta Europa binnen."

Bekijk hieronder het gesprek met deze getuige:

Videospeler inladen...

De burgemeester van Schaarbeek, Bernard Clerfayt (DéFi), vraagt al lang om een oplossing voor de situatie. Hij heeft daarover vandaag overleg gehad met minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) maar voorlopig zonder concreet resultaat.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen