FLIP FRANSSEN

Wil Groen een belasting op vlees? "Staat niet in kiesprogramma, enkel optie als landbouw wordt hervormd"

Zullen de groenen een belasting op vlees invoeren als ze na verkiezingen aan de macht komen? Volgens een felbesproken campagnevideo van de Franstalige liberalen (MR) alvast wel. Maar is dat wel zo? 

"Non." Kristof Calvo, de fractieleider van Groen, was heel duidelijk vanmorgen bij RTBF toen hij de vraag kreeg of de groenen een belasting willen op vleesproducten. "Dat staat noch in het programma van Groen, noch in dat van Ecolo (de Franstalige groenen, red.)", zei Calvo.

De Franstalige MR startte de discussie met een campagnevideo. Daarin waarschuwt een slager zijn klanten dat de vleesprijs wel eens de hoogte in kan gaan als de groenen aan de macht komen. "Avec les verts, toujours plus cher" ("Met de groenen wordt het almaar duurder") klinkt de slogan. 

Opvallend, toen VRT NWS in het klimaatdebat vroeg naar de standpunten van Groen, kregen we het volgende antwoord: "Reclame voor vlees- en zuivelproducten willen we aan banden leggen. Wie toch kiest voor vlees, zal daar een meerprijs voor betalen waarin alle milieu- en sociale kosten verrekend zijn." Met goedkeuring van Groen schreven we dan ook op onze site dat Groen een "taks wil voor wie nog vlees koopt" (zie artikel hieronder). Wat is het nu, wil Groen vlees belasten, of niet? 

Het antwoord is zoals altijd: ja en nee. Nee, de groenen willen nú geen belasting op vlees invoeren. Het staat niet in hun kiesprogramma, en als ze na de verkiezingen aan de macht komen, komt er dus geen belasting op vleesproducten. Het campagnefilmpje van MR is dus niet correct. 

Landbouwhervorming

Maar Groen wil wel dat er op termijn een grootschalige hervorming van de landbouw komt. Als onderdeel van die hervorming kan er een belasting op sommige vleesproducten komen. Hoe zit dat precies? 

Wel, Groen wil dat er minder vlees wordt geëxporteerd, en dat er meer wordt ingezet op biologische en lokaal geproduceerde producten. "Veehouders die hun bedrijf stopzetten of kiezen voor een boerderij met minder dieren, krijgen als het van ons afhangt een financiële compensatie. Zo moet de sector evolueren naar een beperking van het aantal varkens", staat in de plannen voor de landbouwhervorming.

Pas dan kan er voor de groenen ook aan de prijs worden gesleuteld: lokale en biologische producten (waaronder ook vleesproducten) worden goedkoper, voedsel dat belastend is voor het klimaat en het milieu (zoals geïmporteerd vlees) wordt duurder. In het campagnefilmpje stelt MR voor om "lokaal te consumeren in plaats van de boeren te straffen", eigenlijk exact hetzelfde wat de groenen voorstellen. 

Meest gelezen