Videospeler inladen...

Eileen (81) ontmoet na 60 jaar durende zoektocht haar moeder Elizabeth (103): "Ik heb heel mijn leven van haar gehouden"

Als baby belandde de Ierse Eileen Macken in een weeshuis in Dublin. Wie haar moeder was, kwam ze nooit te weten. Tot nu. Met de hulp van een genealoog, een stamboomonderzoeker, ontmoette de intussen 81-jarige Eileen vorige maand eindelijk haar moeder Elizabeth, die morgen 104 wordt. Op de Ierse radio deed Macken haar verhaal.

In januari 2018 belde Eileen Macken naar het programma "Liveline" op de Ierse radiozender RTÉ, waar mensen terechtkunnen met allerlei verhalen. Ze omschreef zichzelf als "het oudste nog levende weeskind in Ierland", 80 jaar was ze toen. Als baby kwam ze in een weeshuis in Dublin terecht. Eileen had geen enkele informatie over haar moeder. Pas rond haar 20e, toen ze zelf kinderen kreeg, begon ze aan haar zoektocht. Wat volgde was een jarenlange queeste die niets opleverde.

Een genealoog (een expert in het opzoeken en uitpluizen van stambomen en familieverbanden) die naar de uitzending luisterde, nam contact op. Hij wilde Eileen wel helpen in haar zoektocht, al leek de kans dat haar moeder nog leefde niet erg waarschijnlijk, gezien Eileens gevorderde leeftijd. Maar niets bleek minder waar.

"Ik ben geen wees meer!"

In januari dit jaar belde Eileen opnieuw naar "Liveline". Dit keer om aan presentator Joe Duffy te zeggen dat de genealoog erin geslaagd was haar moeder op te sporen. Maar wat nog meer is: ze was nog in leven. Elizabeth heet de vrouw. Ze is 103 jaar en woont in Schotland. "Ik wil het van de bergtoppen schreeuwen: ik ben geen wees meer!"

Eileen kreeg het verlossende nieuws van de genealoog in augustus 2018. Ze had sindsdien een oude foto van haar moeder gezien en even met haar getelefoneerd. Maar een ontmoeting, dat was wat Eileen wilde. En dat is vorige maand eindelijk gelukt, vertelde ze gisteren in een nieuw interview in Liveline.

"Ze sloeg haar armen om me heen en liet me niet los"

Eileens familie vroeg zich af of een bezoek wel kon zonder uitgenodigd te worden. "Maar het bleef maar duren en uiteindelijk vatte ik de koe bij de hoorns. Dus ik ging er in april naartoe met mijn man en mijn dochter. ik klopte aan, een man deed open. Ik vertelde hem dat ik uit Ierland kwam, dat mijn moeder hier woonde, en ik vroeg of ik mocht binnenkomen. En dat mocht."

Ze was dolblij en ontroerd, ze sloeg haar armen om me heen en ze liet me niet los.

Eileen Macken over de ontmoeting met haar moeder Elizabeth

"Mijn moeder was de krant aan het lezen. Ik zei dat ik haar dochter was, dat we uit Ierland kwamen om haar te zien. En zij keek naar me op, ze nam mijn hand. Ze was dolblij en ontroerd, ze sloeg haar armen om me heen en ze liet me niet los. Er was zo'n grote connectie tussen ons, het was fantastisch."

"Ze vertelde me ook dat ze graag thee voor me wilde zetten, maar dat ze dacht dat dat niet zou lukken. Ik vertelde haar dat ze zich helemaal geen zorgen hoefde te maken. 'Ik wil helemaal geen thee, ik wil alleen met jou praten', zei ik."

"Dat ik dit nog mag meemaken"

Eileen bleef uiteindelijk drie dagen bij haar moeder in Schotland. Afscheid nemen was niet gemakkelijk, maar ze wilde de gezondheid van haar moeder niet te veel belasten. Ze is iedereen die geholpen heeft om haar moeder terug te vinden, enorm dankbaar.

Zestig jaar heeft de zoektocht naar haar moeder geduurd. "Ik vertel mijn kinderen, 'heel mijn leven heb ik van die vrouw gehouden, van een vrouw van wie ik niet weet hoe ze is'. Ik word in augustus 82. Wie had gedacht dat ik dit op mijn leeftijd nog zou meemaken?"

Bekijk hieronder Eileen Macken over de ontmoeting met haar moeder:

Videospeler inladen...

Meest gelezen