Het vluchtelingenkamp Al Hol
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Academici roepen op om kinderen van IS-strijders terug te halen: "Niet straffen voor foute keuzes van hun ouders"

In een open brief in de krant De Morgen dringen 150 academici er bij de Belgische overheid op aan om de Belgische kinderen in Koerdische kampen terug te halen. Sinds de val van IS in Baghouz, het laatste bolwerk van de terreurgroep, is het er erg gevaarlijk geworden.

Met de val van Baghouz in maart verloor terreurorganisatie IS haar laatste stukje territorium. Dat leidde tot onveilige situaties in de Koerdische kampen. Het kamp Al Hol bijvoorbeeld is uitgerust voor 20.000 mensen, maar daar zitten nu al meer dan 73.000 mensen. Zo'n 90 procent van hen zijn vrouwen en kinderen. Een deel van de mensen in de kampen is erop gebrand om verder te vechten.

Unicef, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties, schat het aantal buitenlandse kinderen in de kampen Al Roj, Al Hol en Aïn Issa op 8.000. Een vijftigtal van deze kinderen is Belgisch, velen zijn ouderloos. "We weten al lang dat de situatie daar onhoudbaar is, kinderen zijn ziek, gewond, worden niet verzorgd... Maar er gebeurt niets", zegt sociologe en criminologe Marion van San in "De ochtend" op Radio 1.

Zij is een van de ondertekenaars van de open brief aan de Belgische overheid waarin academici vragen om de kinderen nu uit de kampen te halen. "Het kan toch niet zo zijn dat de kinderen gestraft worden voor de foute keuzes van ouders", zegt Van San.

"Ook moeders mee repatriëren"

België is bereid om kinderen onder de 10 jaar terug naar ons land te halen. De onderhandelingen met de Koerden verlopen moeilijk, zegt de Belgische overheid. "Maar dat is geen excuus", zegt Van San.  "Als ze echt willen, hebben ze die kinderen zo hier. Maar het is geen thema waar je verkiezingen mee wint, en je krijgt moeilijk aan de bevolking uitgelegd waarom je dat doet."

Ons land wil ook alleen de kinderen repatriëren, niet alleen de moeder. De ondertekenaars van de petitie vragen dat in het belang van de kinderen ook hun moeders worden gerepatrieerd. "Kinderen van hun moeder scheiden kan alleen in zeer uitzonderlijke omstandigheden, en die zijn er nu niet."

"Als je echt wil, lukt het wel"

"Het is makkelijker om de moeders naar hier te krijgen, dan alleen de kinderen", zegt Van San. Volgens haar is dat niet alleen in het belang van het kind. "Je kan de moeders wel hier opvolgen. Als ze daar blijven, zich aansluiten bij een andere organisatie, naar een ander land verdwijnen, dan blijven ze een potentieel gevaar, maar heb je er geen zicht op."

Sommige landen hebben al kinderen uit Koerdische kampen gerepatrieerd. "Als je het echt wil, dan lukt het wel. Er zijn verschillende wegen om te bewandelen", zegt Van San. Ze verwijst naar het traject in Nederland. Daar lopen gesprekken waarin de uitlevering van de moeders gevraagd wordt, zodat zij in Nederland berecht kunnen worden. De kinderen komen dan mee.

Beluister het gesprek met Marion van San in "De ochtend":

Meest gelezen