Vlaamse Kruis lanceert campagne tegen agressie op hulpverleners: "Ze sloegen me bewusteloos"

Het Vlaamse Kruis lanceert vandaag de campagne "Help de hulpverlener. Stop agressie", omdat meer en meer hulpverleners te maken krijgen met agressie tijdens interventies. Ambulancier en hulpverlener Jobbe Mariën getuigde vanmorgen op Radio 2 Antwerpen over wat hij heeft meegemaakt. "Na een incident twijfel je wel eens aan je engagement als hulpverlener."

Met een grote paarse pin vragen de 1.400 vrijwilligers van het Vlaamse Kruis aandacht voor agressie tegen hulpverleners. "Onlangs liep het helemaal mis op een interventie," vertelt Jobbe Mariën in 'Start je dag'. Jobbe is al tien jaar ambulancier en vrijwilliger bij het Vlaams Kruis. "We probeerden een man te helpen, maar toen we hem vroegen welke medicatie hij gebruikte, viel hij ons plots aan. Hij sloeg me bewusteloos en mijn pink belandde uit de kom." Jobbe geeft toe dat dit niet elke week gebeurt, maar het baart hem zorgen. "Meestal hebben we te maken met verbaal geweld, maar dat slaat almaar vaker om in fysiek geweld. Een van mijn collega's zit al een maand thuis, nadat iemand hem een harde trap op de borstkas heeft gegeven."

Hoe verklaart Jobbe die agressie tegen hulpverleners, die er zijn om anderen te helpen? "Veel mensen die ons aanvallen, zijn onder invloed of hebben psychoses, waardoor ze niet meer weten wat ze doen. Soms komen ze zich de dag erna bij ons excuseren. Maar dat neemt niet weg dat je er als hulpverlener mee geconfronteerd wordt. Ik ken vrijwilligers die ermee gestopt zijn na een geval van agressie." Toch blijft Jobbe zich inzetten om anderen te helpen. "Na het incident met mijn pink heb ik even getwijfeld. Wij willen gewoon veilig thuiskomen bij ons gezin en kinderen. Maar ik blijf geëngageerd als vrijwilliger en ambulancier."

Het Vlaamse Kruis wil niet alleen het grote publiek bewustmaken van de problematiek rond agressie. De vrijwilligers krijgen extra begeleiding. "Wie wil kan een cursus zelfverdediging volgen en er zal ons ook geleerd worden hoe we moeten omgaan met verbaal geweld," besluit Jobbe Mariën.

Meest gelezen