Zo zag u de partijvoorzitters nog nooit: 5 opvallende momenten uit "De Grote Karrewiet Verkiezingsshow"

Vanochtend hebben de voorzitters van de grootste Vlaamse partijen zich volledig ondergedompeld in de leefwereld van de kinderen tijdens "De Grote Karrewiet Verkiezingsshow". Kinderen zelf mochten hen op de rooster leggen. Weten politici waar kinderen mee bezig zijn? Maar ook: wat willen kinderen weten over politici en hun beroep? De partijvoorzitters kwamen daarbij verrassend uit de hoek. Wij zetten enkele hoogtepunten op een rij. 

"Karrewiet", het jeugdjournaal van VRT NWS, heeft voor het eerst een speciaal programma gemaakt naar aanleiding van de verkiezingen van 26 mei. Kinderen mogen misschien nog niet stemmen, maar dat betekent niet dat kinderen van 9 tot 12 jaar niet bezig zijn met de toekomst van ons land en van de wereld. Ook kinderen maken zich zorgen over het klimaat, over vluchtelingen of veilig verkeer. 

De voorzitters van de Vlaamse partijen tekenden allemaal present: Bart De Wever (N-VA), Meyrem Almaci (Groen), Gwendolyn Rutten (Open VLD), Wouter Beke (CD&V), John Crombez (SP.A) en Tom Van Grieken (Vlaams Belang) beantwoordden de vragen van de kinderen, soms ernstig, soms persoonlijk. Maar de show was niet enkel praten, de politici kregen ook doe-opdrachten en dat was vooral plezant. 

1. Partijvoorzitters missen hun entree niet

Dat de show vaart zou hebben, is al duidelijk van bij de start. De partijvoorzitters mogen samen met presentatrice Mariam El Mandoudi naar binnen fietsen op een grote go-cart. Ze worden in de studio opgewacht door presentator Jelle Mels en 60 dolenthousiaste kinderen. 

Videospeler inladen...

2. Welke emoji hoort bij welke partij?

Partijen moeten kort en bondig kunnen zeggen waar ze voor staan. In "De Grote Karrewiet Verkiezingsshow" gebeurt dit op maat van kinderen. De voorzitters kregen de opdracht om een emoji te kiezen die het beste bij hun partij past. Voor sommigen een fluitje van een cent, anderen kozen voor een meer creatieve oplossing.

Videospeler inladen...

3. Waar liggen kinderen van wakker?

De kinderen mogen de politici vragen stellen over thema's die zij belangrijk vinden, zoals "moet een fietshelm verplicht worden voor kinderen?" John Crombez (SP.A) en Bart De Wever (N-VA) zetten elk hun standpunt uiteen. Maar als het over kinderen en veiligheid gaat, wordt het al snel persoonlijk.

Videospeler inladen...

4. Wat willen kinderen nu écht weten over politici?

De partijvoorzitters nemen ook de tijd om enkele meer persoonlijke vragen van kinderen te beantwoorden. Zou Wouter Beke (CD&V) kinderen aanraden om later in de politiek te gaan? Hoe milieubewust is Meyrem Almaci (Groen) zelf? Had Tom Van Grieken (Vlaams Belang) vroeger veel succes bij de meisjes, of misschien jongens? En hoe gaat Gwendolyn Rutten (Open VLD) om met lelijke dingen die over politici op sociale media verschijnen?

Videospeler inladen...

5. Wie danst het beste de Skibidi?

De partijvoorzitters steken ook de handen uit de mouwen. Tijdens een quizje krijgen ze allerlei doe-opdrachten die ze in twee teams tot een goed einde moeten brengen. De voorzitters van N-VA, Groen en Open VLD nemen het op tegen de voorzitters van SP.A, CD&V en Vlaams Belang. Welk team is het meeste thuis in de wereld van de kinderen? 

Videospeler inladen...

Bekijk hier de integrale uitzending van "De Grote Karrewiet Verkiezingsshow":

Videospeler inladen...

Meest gelezen