AFP or licensors

Elf leden van VN-veiligheidsraad waarschuwen voor "catastrofe" in Idlib

Elf van de vijftien landen van de VN-Veiligheidsraad, waaronder ook België, hebben een verklaring gesteund waarin gewaarschuwd wordt voor een "mogelijke humanitaire catastrofe" in de Syrische provincie Idlib. Rusland, een bondgenoot van het Syrische regime, heeft zich uitgesproken tegen de verklaring.

De VN-Veiligheidsraad was op verzoek van Duitsland, Koeweit en België samengekomen om achter gesloten deuren de situatie in Idlib te bespreken. Die provincie is het laatste grote gebied dat nog in handen is van de Syrische rebellen. Maar het Syrische leger heeft sinds eind april samen met Rusland de luchtaanvallen op het gebied opgevoerd. Er wordt gevreesd dat hun offensief een humanitaire ramp kan veroorzaken.

Uiteindelijk hebben elf van de vijftien leden van de VN-Veiligheidsraad zich geschaard achter een tekst waarin ze melding maken van grote bezorgdheid die een grootschalige militaire operatie met zich kan meebrengen. Onder meer Groot-Brittannië, Frankrijk en de VS steunden de verklaring.

Naast Rusland hebben ook China, Indonesië en Zuid-Afrika beslist om de tekst niet te steunen.

Meest gelezen