Engie Electrabel kan geen twee maar drie kernreactoren langer openhouden

Na 2025 zouden 3 in plaats van 2 van onze 7 kernreactoren langer kunnen openblijven. En ze zouden ook geen tien jaar kunnen worden verlengd, maar 20 jaar.  De opmerkelijke uitspraak komt van Jean-Pierre Clamadieu, voorzitter van uitbater Engie, in een interview met L'Echo en De Tijd. 

Niet enkel Doel 4 en Tihange 3 kunnen langer openblijven, ook voor kernreactor Tihange 1 is een levensduurverlenging mogelijk,  zegt Clamadieu.

De kernuitstap - waarbij tegen 2025 alle zeven Belgische kerncentrales dichtgaan - is voor uitbater Engie Electrabel nog geen uitgemaakte zaak. De  "scheurtjescentrales" Doel 3 en Tihange 2 zullen sowieso sluiten.  Ook Doel 1 en Doel 2 gaan in 2025 dicht.

Doel 4 en Tihange 3 zouden geen tien, maar twintig jaar langer kunnen openblijven

Maar in haar boekhouding rekent de energiegroep er ondertussen blijkbaar wel op dat Tihange 3 en Doel 4 nog tot 2045 mogen blijven draaien. Dat is al zeer opvallend. Want dan krijg je geen uitstel van de kernuitstap met 10 jaar, waar N-VA nu voor pleit, maar meteen met 20 jaar.

Bovendien geeft Clamadieu aan dat ook Tihange 1 kan open blijven. Tihange 1 is de op één na oudste reactor van ons land. Hij werd in 1975 geopend en zijn levensduur is al met tien jaar verlengd. In 2025 zal  Tihange 1 vijftig jaar oud zijn, maar technisch zou de reactor volgens Engie dus nog langer kunnen draaien.

Tihange 1,  één van de oudste reactoren van ons land, zou ook na 2025 nog kunnen blijven draaien. De reactor zal dan al 50 jaar oud zijn

Clamadieu benadrukt wel dat de beslissing over het al dan niet openhouden van de kerncentrales van de politiek zal moeten komen. "Wij zijn er om aan te geven wat ons haalbaar lijkt en wat de condities zijn waarin een levensduurverlenging gerealiseerd kan worden", aldus de Engie-voorzitter.

Meest gelezen