Videospeler inladen...

Franse militairen komen om bij bevrijdingsoperatie in Burkina Faso

Bij een operatie om 4 gijzelaars te bevrijden, zijn 2 Franse elitesoldaten omgekomen in het noorden van Burkina Faso. Twee Franse toeristen waren begin mei ontvoerd in Benin, een buurland van Burkina Faso. Tijdens de nachtelijke operatie vonden de soldaten nog twee andere gegijzelden terug, een Zuid-Koreaanse en een Amerikaanse. De Verenigde Staten hebben Frankrijk bedankt voor de hulp.

In de nacht van donderdag op vrijdag hebben Franse elitesoldaten 4 buitenlandse gijzelaars bevrijd in het noorden van Burkina Faso. Tijdens die complexe operatie kwamen twee Franse special forces van de Franse marine om het leven, net als 4 gijzelnemers. 2 andere gijzelnemers konden ontsnappen.

De operatie was erop gericht twee Fransen te bevrijden, maar onverwacht vonden ze er ook een Zuid-Koreaanse en Amerikaanse vrouw. Zij bleken al 28 dagen ontvoerd te zijn.

De Franse president Macron zou donderdag groen licht gegeven hebben voor de operatie, waarbij de commando’s hulp kregen van Franse soldaten die in de Sahel gelegerd zijn en van Amerikaanse inlichtingendiensten. Wie de ontvoerders waren is niet bekend gemaakt. De Franse stafchef Lecointre omschreef hen als ‘terroristen’.  

Ontvoerd in natuurpark van Pendjari

De twee Fransen toeristen werden op 1 mei ontvoerd toen ze een safari maakten door het nationale park van Pendjari in het noorden van Benin, dat grenst aan Burkina Faso. Hun gids werd er zaterdag doorzeefd met kogels teruggevonden. 

De Franse regering raadt zijn burgers af om te reizen naar de grensregio van Benin en Burkina Faso, net vanwege het risico om ontvoeringen. Islamitische groepen gelinkt aan terreurgroepen al-Qaeda en IS zijn er actief.  

Nationaal eerbetoon

President Macron betuigde zijn respect en medeleven voor de twee soldaten “die hun leven hebben geofferd om dat van hun medeburgers te redden.” Volgende week is er een ceremonie als nationaal eerbetoon voor de gesneuvelde soldaten. 

De bevrijde Fransen en de Zuid-Koreaanse vrouw komen morgen, zaterdag, aan op de luchthaven van Villacoublay, waar president Macron hen zal opwachten.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen