Burgers houden grote kuis in Noordstation in Brussel na oproep op Facebook

Rond 15 uur deze namiddag arriveerden een vijftigtal mannen en vrouwen met emmers en dweilen aan het Noordstation om te kuisen. De helpende handen verzamelden na een oproep op Facebook. Daarin riep Meryem op om de transmigranten een beetje waardigheid te geven en te tonen dat je geen schrik moet hebben voor deze mensen of epidemieën.

De verbazing was groot bij de transmigranten toen de burgers hen vroegen om op te staan. Samen plooiden ze het karton waarop ze slapen op en droegen dat naar buiten. “De transmigranten vinden hun levenscondities zelf heel vies, en schamen zich over de sterke geur”, vertelt Yun.

Wij vinden dat het aan de overheid is om dit te doen, maar er gebeurt niets, dus we komen het voorbeeld tonen

“Ik ben heel gelukkig”, glundert Benjamin uit Eritrea. Hij slaapt al maanden op straat in Brussel. “Dit waardeer ik echt”. Na een half uur is elke aanwezige in de weer met borstels, allesreiniger en aftrekker.

Christine begint zelfs enthousiast de ramen te lappen. De bagage van de transmigranten wordt op de muren boven de schuifdeuren geplaatst, daarna begint het schrobben pas echt.

Annie bindt puffend een doek in het haar: “Wij vinden dat het aan de overheid is om dit te doen, maar er gebeurt niets, dus we komen het voorbeeld tonen." De vrees voor ziektes lacht ze weg.

Meest gelezen