Videospeler inladen...

Hoeveelheid zwerfvuil langs Vlaamse wegen gehalveerd op zes jaar tijd

De voorbije zes jaar lag er bijna de helft minder zwerfvuil langs de gewestwegen en de snelwegen in Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse overheid. In 2012 werd in totaal nog meer dan 3.500 ton afval opgeruimd. In 2018 was dat nog 1.800 ton. De daling is volgens de Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij OVAM onder meer een gevolg van de jaarlijkse bewustmakingscampagnes.

"We weten dat onder meer op op- en afritten en snelwegparkings het meeste zwerfvuil terug te vinden is", vertelt Jan Verheyen van OVAM. "Veel sigarettenpeuken worden daar weggegooid maar uiteraard ook verpakkingsafval en flesjes."

Volgens Verheyen is de daling van de hoeveelheid zwerfvuil een gevolg van de inspanningen die OVAM levert samen met onder meer het Agentschap Wegen en Verkeer. "Het gaat dan niet enkel om de campagnes die elk jaar gevoerd worden maar bijvoorbeeld ook om acties op snelwegparkings."

Toch is het werk nog niet af, want 1.800 ton blijft natuurlijk veel. "Het doel is om in 2022 in Vlaanderen 20 procent minder zwerfvuil te hebben, maar voor gevoelige plaatsen zoals snelwegen en gewestwegen liggen de doelstellingen nog iets hoger. Dus we moeten blijven inzetten op die campagnes maar ook op de handhaving." 

Meest gelezen