Inspectie van zonnepanelen met drones

Zonnepanelen kunnen in de toekomst geïnspecteerd worden met drones. Dat systeem werd vandaag voorgesteld in Droneport in Sint-Truiden.

Zonnepanelen moeten regelmatig geïnspecteerd worden op vuiligheid. Uitwerpselen van vogels kunnen het rendement doen dalen. Maar de panelen kunnen ook defect raken als er te veel stof op ligt. Airobot uit Sint-Truiden heeft nu een drone ontwikkeld met de hulp van het provinciebestuur, die automatisch controles kan uitvoeren. Jan Leyssens van Airobot: “De drone gaat volledig automatisch zijn vlucht uitvoeren en foto’s nemen van het zonnepark. Daarna worden deze data verwerkt. Daarna krijgt de onderhoudsploeg een lijst met de panelen die vuil zijn.”

Meer drones voor inspecties

Volgens Jan Leyssens gaan drones meer en meer deel uitmaken van een onderhoudsploeg: “Denk maar aan inspecties van windmolens of plaatsen waar mensen moeilijk kunnen geraken. Nu kunnen drones daarvoor ingezet worden en dat is natuurlijk een groot voordeel.”

Meest gelezen