Karin Jiroflée (SP.A): "Totaalverbod op zonnebanken"

Karin Jiroflée, SP.A-lijsttrekker voor de Kamer in Vlaams-Brabant, wil een totaalverbod op zonnebanken. Volgens haar is er ook nog steeds geen grondige controle op de zonnebanksector. Minister Kris Peeters (CD&V) ziet zo’n verbod niet zitten en zegt dat de regels wel degelijk strenger zijn geworden.

Karin Jiroflée begrijpt niet dat zonnebanken nog steeds niet verbannen zijn uit Vlaanderen. “Nu de lente weer in het land is, gaan veel mensen naar de zonnebank om ‘voor te bruinen’, maar dat is gevaarlijk, je kan er huidkanker van krijgen.” Zelf werd bij Jiroflée op haar 25ste een kwaadaardig melanoom verwijderd. Het is voor haar dan ook belangrijk dat mensen de gevaren van de zonnebank kennen.

“Moordmachines”

“Voor mijn part verdwijnen de zonnebanken in Vlaanderen”, zegt Jiroflée. “We moeten dat doen omdat het dodelijke machines zijn, uv-straling is kankerverwekkend. De Hoge Gezondheidsraad heeft trouwens een advies afgeleverd aan minister Peeters om zonnebanken om die reden te verbieden.” Sinds begin dit jaar voerde minister van Consumentenzaken Kris Peeters enkele strengere regels in rond het gebruik van zonnebanken. “Zo moet er in het zonnebankcentrum duidelijk een waarschuwing hangen waarin staat dat een zonnebank kanker kan bevorderen”, zegt minister Peeters. “Mensen die zonnebanken gebruiken, moeten gewaarschuwd en geïnformeerd worden. We controleren ook intensief of de nieuwe regelgeving wordt gerespecteerd.”

Zelf keuze maken

Bevoegd minister Peeters wil zonnebanken niet verbieden. Hij vindt dat consumenten zelf moeten kiezen of ze al dan niet een zonnebank gebruiken. “Het is belangrijk om de gebruikers te informeren, maar er moet een keuzevrijheid blijven, net zoals bij sigaretten en alcohol. Die zijn ook schadelijk voor de gezondheid. Een totaalverbod heeft ook tot gevolg dat er een verschuiving is naar praktijken die niet te controleren vallen, zoals zonnebanken thuis."

Meest gelezen