Wie heeft de knotwilg die lijkt op "De schreeuw" gestolen?

In het natuurreservaat de Bourgoyen in Gent is een stuk van een knotwilg gestolen dat sprekend lijkt op het schilderij "De schreeuw" van Munch. De helft van de boom is weggesneden en meegenomen. Het natuurreservaat heeft affiches uitgehangen in de hoop het stuk schors terug te krijgen.

Het natuurreservaat de Bourgoyen schreeuwt om "De schreeuw". Enkele dagen geleden heeft een dief een stuk van een knotwilg meegenomen. Het gaat om de knotwilg die sprekend lijkt op het schilderij "De schreeuw" van Edvard Munch.

Voorbedachte rade

"Je ziet duidelijk dat het stuk schors met een mes of met een kleine zaag afgesneden is", vertelt Bart De Munck van de groendienst van de stad Gent. "Je ziet wel dat de dader het met respect heeft gestolen. Er zijn niet veel sporen te zien. We vinden het heel jammer dat onze schreeuw weg is", vult educatief medewerker van de Bourgoyen Magda Polfliet aan. "Het is een enorm verlies. Het is een symbool dat weg is."

Stuk uitgesneden

De Schreeuw

"Onze knotwilg was een prachtig kunstwerk, te vergelijken met het echte kunstwerk van Munch", gaat Polfliet verder. "Ja, ik zou het ook wel graag in mijn living hangen. Maar uit respect voor de natuur en dit prachtige pareltje in de stad Gent is het natuurlijk niet te doen om zoiets weg te nemen."

Dat de knotwilg nu weg is, is een groot verlies voor het natuurgebied. "Wij komen dagelijks met schoolkinderen hier voorbij en je zal verschieten hoeveel schoolkinderen hier naar kijken. Wauw, de natuur schreeuwt om meer natuur, laat ons de natuur helpen!' is hun reactie dan", zegt Polfliet. "De educatieve medewerkers schreeuwen ook, wij schreeuwen om de schreeuw. Breng hem terug zodat er heel veel mensen nog van de iconische knotwilg kunnen genieten."

Knotwilg gezocht

Onbekende dief

"We weten niet wie de dief is", zegt Bart De Munck. "Maar het moet wel iemand zijn die vertrouwd is met het gebied. Ik denk dat het eruit is gesneden met voorbedachte rade. Ik denk dat de dief vaak naar de boom heeft gekeken en hem echt wilde hebben."

Het lijkt onwerkelijk dat een boom gestolen wordt. Maar toch is het niet onmogelijk volgens Magda Polfliet: "Het is een groot stuk, maar ik denk dat het niet heel veel weegt. Ik denk dat de dief het op een duistere, donkere nacht gestolen heeft. Hij zal het dan te voet of met een karretje naar zijn wagen gebracht hebben. Ik weet niet hoe de dief zich nu voelt, maar ik hoop dat hij de schors terugbrengt. Wij zijn heel bedroefd."

De medewerkers van de Bourgoyen, hebben intussen affiches verspreid in de hoop de schreeuw terug te krijgen. 

kasto80

Meest gelezen