Videospeler inladen...

Elf mensen opgenomen in het ziekenhuis met legionellabesmetting, "niet zeker dat oorzaak gevonden wordt"

In de regio rond Evergem, in Oost-Vlaanderen, is een uitbraak van de legionellabacterie vastgesteld. Dat bevestigt het Agentschap Zorg en Gezondheid aan VRT NWS. 11 mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis. Zorg en Gezondheid doet een onderzoek naar de bron van de besmetting, maar heeft daar nog geen resultaten over. "Het is niet zeker dat de oorzaak van de besmetting gevonden wordt", zegt Jan Van Bouwel van het Instituut voor Bedrijfsveiligheid in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Er zijn dus 11 mensen besmet geraakt met legionella. Zij zijn opgenomen in ziekenhuizen in de regio.  Alle 11 patiënten hebben binnen eenzelfde korte periode, tussen 29 april en 6 mei, de eerste ziekteklachten gekregen.

"Doordat alle zieken tot nu toe in dezelfde relatief korte periode klachten zijn beginnen te krijgen, vermoeden we dat de bron van de legionellabesmetting intussen onder controle is, maar de situatie wordt van nabij gevolgd", zegt Joris Moonens van Zorg en Gezondheid in een persbericht. "Gezien het tot 19 dagen kan duren eer legionella zich ontwikkelt, kan het wel zijn dat er nog patiënten bij komen die in contact zijn geweest met die bron."

Legionella is een bacterie die in (drink)watersystemen kan voorkomen. Besmetting kan alleen via het inademen van de bacterie in zeer kleine druppeltjes water (aerosol) die door verneveling van water in de lucht kunnen komen, bijvoorbeeld bij het douchen of na verneveling in een koeltoren.

"Momenteel hebben we nog geen enkele aanwijzing wat de bron van de besmetting kan geweest zijn", aldus nog Moonens. "Dikwijls valt dat ook niet meer te achterhalen bij een legionellabesmetting van korte duur."

Niet zeker dat de bron van besmetting gevonden wordt

Jan Van Bouwel (IBEVE)

Jan Van Bouwel, legionella-expert bij het Instituut voor Bedrijfsveiligheid (IBEVE), zegt in "De wereld vandaag" dat het niet zeker is dat de oorzaak van de legionellabesmetting gevonden zal worden. De bacterie zou zich kunnen hebben ontwikkeld in een koelinstallatie en daarna verspreid zijn over een grote oppervlakte, maar dat is giswerk. "De oorzaak kan een incident geweest zijn met een installatie, maar de bron kan intussen weg zijn."

"Een koeltoren is een typische plek voor een legionellabesmetting. Veel koeltorens gebruiken steeds hetzelfde water dat ze steeds opnieuw vernevelen. Dat vernevelde water kan zich over een grote oppervlakte verspreiden", aldus Van Bouwel.

De legionellabacterie is overal aanwezig in oppervlaktewater en leidingwater, maar in heel lage hoeveelheden. "De bacterie komt sowieso in de installaties terecht, maar zolang de bacterie niet kan groeien tot grote hoeveelheden in het water, is er geen probleem. Dat is net het probleem bij sommige installaties waar het water weinig gebruikt wordt of waar de temperatuur ideaal is voor de ontwikkeling van de bacterie. Dan kunnen er hoge hoeveelheden legionella in het water terechtkomen."

Volgens Van Bouwel kunnen de komende dagen nog mensen opgenomen worden in het ziekenhuis met een legionellabesmetting. "De elf mensen die nu besmet zijn, zullen een tijdje geleden de legionellabacterie opgelopen hebben. Dat kan tot negentien dagen geleden zijn. Waarschijnlijk zullen toen de omstandigheden juist geweest zijn met een nevel van met legionella besmet water waar die mensen mee besmet zijn. Dat wil niet zeggen dat die nevel daar nog is. Maar er kunnen nog patiënten bijkomen."

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen