Lendelede heeft als laatste Vlaamse gemeente eindelijk een (voorlopig) beschermd monument, de villa Dassonville

Tot gisteren was Lendelede in West-Vlaanderen de enige Vlaamse gemeente zonder beschermd monument, zelfs niet voorlopig. Daar heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA), streekgenoot en ook bevoegd voor erfgoed, nu verandering in gebracht. Met de voorlopige bescherming van de directeurswoning met tuin Dassonville in Lendelede hebben alle 300 Vlaamse gemeenten op zijn minst één monument.

Het gaat om de uitzonderlijk goed en authentiek bewaarde monumentale directeurswoning van gewezen industrieel Alphonse Dassonville, een belangrijke getuige van het economische verleden van dat deel van West-Vlaanderen, en ook een typisch voorbeeld van dit soort landelijke villa's met de allure van een kasteel. Mogelijk nog eind dit jaar volgt de definitieve bescherming.   

Wie het breed heeft...

In die tijd, voor de Eerste Wereldoorlog, moest de directeurswoning bewijzen hoe voorspoedig het ging met de onderneming van de baas. De rijke interieurafwerking met een mozaïekvloer moest dat ook uitstralen, evenals de riante siertuin met broeikas. De olieslagerij Dassonville behoort wel definitief tot het verleden.

Alphonse Dassonville was op die plaats actief vanaf zowat 1890. Rond 1900 bouwde hij zijn "stoomoliefabriek", toen een van de modernste van België. In 1978 verkocht troonopvolger Michel Dassonville het goed, en in 1984 het bedrijf. In 1996 viel de productie stil en net voor de eeuwwisseling verdwenen de meeste industriële installaties, onder meer helaas de beeldbepalende schoorsteen van 30 meter hoog. Nu huisvest de chique villa "Parkresidentie Vijverzicht".     

...laat het breed hangen.

De villa Dassonvilla is een neo-classicistisch landhuis in rode baksteen en natuursteen, met uitgebouwde erkers, onder een mansardedak.  Honderden details moesten de welvaart van de bewoners bewijzen.

Het gaat om ornamenten aan de 4 gevels, pilaren en zuilen, toegangspoorten, trappen en ronde opritten in grind, ballustrades, cassettenplafonds, rozetten, lijstwerk en parket van de allerhoogste kwaliteit , en voorts verschillende bijgebouwtjes.  

Meest gelezen