ROBIN UTRECHT

Vier Limburgse Syriëstrijders veroordeeld tot 5 jaar cel

Vier Limburgse Syriëstrijders zijn veroordeeld tot 5 jaar cel voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groepering. Dat heeft de correctionele rechtbank in Brussel beslist. Ze vertrokken in 2013 naar Syrië, waar ze zich aansloten bij IS.

De beklaagden zijn drie broers en een vriend die in 2013 stiekem vertrokken waren naar Syrië. Hun ouders dachten dat ze op vakantie gingen, maar het viertal had een enkele reis geboekt naar het oosten van Turkije.

Van daaruit staken ze de Syrische grens over en sloten ze zich aan bij terreurgroep IS. Ze verbleven in een villa in Aleppo, samen met andere Belgische Syriëstrijders. Minstens een van hen zou inmiddels gesneuveld zijn, maar dat werd nooit officieel bevestigd.

Het federaal parket vervolgde een van de vier Limburgers als leider van een terroristische organisatie en had op het proces 15 jaar cel geëist tegen de man. De rechtbank achtte het vandaag niet bewezen dat hij een leidinggevende functie had en veroordeelde hem tot 5 jaar cel, net zoals zijn drie reisgezellen.

Een vijfde beklaagde kreeg een straf van 30 maanden opgelegd omdat hij meermaals had geprobeerd om naar Syrië te reizen, maar daar nooit in was geslaagd. “Het is goed dat de rechtbank een onderscheid heeft gemaakt tussen de verdachten”, reageert Frank Scheerlinck, de advocaat van de vijfde beklaagde. “Hij wilde wel, maar is nooit naar Syrië geweest. Daarenboven heeft hij steeds volgehouden dat hij uit humanitaire overwegingen naar daar wilde vertrekken.”

Een zesde verdachte werd vrijgesproken op het proces. Hij stond er terecht omdat hij zijn vrienden naar de luchthaven zou hebben gebracht.

Meest gelezen